Česnek

Článek byl publikován

Česnek – výrazné koření a přírodní antibiotikum


Již staří Řekové a Římané připisovali česneku významnou roli nejen v kuchyni, ale znali i jeho posilující a léčivé účinky. Jeho pravlastí je ale patrně Mongolsko a Kirgizské stepi, odkud ho přivezli Mongolové do Číny. Česnek je zmíněn i v Bibli a také v Talmudu, protože Židé věřili v jeho pozitivní účinky na lidské tělo i duši. Pověry o česneku mají hluboké kořeny i u nás. Mýty o jeho užitečnosti při ochraně před vlkodlaky a krvežíznivými upíry známe všichni. Lidé také kdysi dávno potírali dveře česnekem a věřili, že tak do domu nevkročí nic špatného. Tolik k pověrám.


Člověk znal ale i mnohem praktičtější účinky této rostliny. Proti šíření infekce se například používal i během obou světových válek. Byl také účinný při léčbě moru, lepry i neštovic. Zkrátka, tohle patrně nejstarší antibiotikum je známé již déle než 5000 let.


Česnek kuchyňský (Allium Sativum) je vytrvalá bylina, vysazovaná na podzim nebo na jaře přímo na záhony. Protože špatně odolává chorobám, vyžaduje lehčí a nezamokřené půdy. Sklízí se dozrálé cibule se stroužky v době, kdy nať zaschla, což bývá v červenci a srpnu. Skladování česneku je nejideálnější třeba v podobě zapletených copů, které zavěsíme na suchém, tmavém a chladném místě. Rozhodně se nedá skladovat v ledničce ani ve vlhkém sklepě. Další možností je vyloupané stroužky zamrazit v mrazničce, nebo česnek skladovat jako česnekovou pastu (rozetřený česnek se solí a olejem) a také je možné naložit oloupané stroužky do rostlinného oleje.


A jak je to tedy s česnekem a jeho účinky na náš organismus? Dokáže nás ochránit před nemocemi a před jakými? A má vůbec nějaké škodlivé látky, které by nám naopak neprospěly?


Jeví se jako přírodní všelék, jehož užitečné působení si oblíbí každý, kdo dává přednost přírodním léčivým prostředkům. Asi nejcharakterističtější pro česnek je jeho typická vůně. Právě tato jeho složka, alicin, která tento pach způsobuje, pomáhá proti střevním i jiným parazitům lidského těla. Jiné sloučeniny v česneku snižují vysoký krevní tlak a dokáží snížit i hladinu cholesterolu. Lékařské studie dokonce prokázaly, že česnek snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění. Česnek údajně také zlepšuje imunitní systém, je účinný při bolestech v krku, zlepšuje účinnost trávení a působí proti nadýmání. Pro jeho antibakteriální vlastnosti se jím zabýval i biolog a lékař Louis Pasteur už v roce 1858. Můžeme ho dnes vnímat jako alternativu k širokospektrým antibiotikům. Protože obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, je to pro naše zdraví velmi přínosná bylina.


Jsou mezi námi ale i ti, kteří poměrně agresivní účinné látky česneku nesnášejí. Způsobují jim zažívací obtíže, nebo jsou na ně alergičtí. Jsou známé i zprávy o nepříznivém vlivu česneku na červené krvinky, nebo špatném vlivu na hladinu vápníku a bílkovin v krvi. Také lidé užívající léky na ředění krve by měli být při konzumaci česneku velmi opatrní. Pro některé z nás prostě není konzumace česneku vhodná.


Pro ty ostatní existuje spousta způsobů, jak česnek nejlépe využít. Největší účinky má česnek syrový. Tepelnou úpravou se účinné látky v něm obsažené částečně znehodnotí. V kuchyních mnoha národů je dodnes česnek významným kořením. Francouzskou kuchyni nevyjímaje a Čína se bez česneku neobejde vůbec. Jeho použití je velmi všestranné, můžeme ho přidat k masům, k zelenině, do omáček, rozetřený se solí do zelných salátů, k rybám, do uzenin, do pomazánek, do polévek. Klasickou česnečku jistě známe všichni.


Při nákupu česneku bychom měli věnovat pozornost tomu, jestli kupujeme česnek český, nebo vypěstovaný v Číně. Je asi zbytečné říkat, že ten čínský má asi pětkrát nižší účinnost. Je to způsobeno silným chemickým ošetřením, které je tu nutné, protože než se k nám tento česnek dostane, uplyne většinou velmi dlouhá doba od jeho sklizně. Existují také výživové doplňky s česnekem nebo česnekový extrakt v kapslích, které můžeme použít po poradě s lékařem při onemocnění jako doplňkovou terapii.


V období chřipek a nachlazení, když venku fouká studený zimní vítr a všichni kolem začnou pokašlávat a posmrkávat, můžeme tedy klidně spojit příjemné s užitečným a dopřát si například horký čaj a teplé topinky hojně potřené česnekem. Pochutnáme si a posílíme tím svou imunitu. Třeba i vůči vlkodlakům a upírům. Člověk nikdy neví…..

Česnek – výrazné koření a přírodní antibiotikum Již staří Řekové a Římané připisovali česneku významnou roli nejen v kuchyn...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
M
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů