Med – vzácný dar přírody

Článek byl publikován

O „zemi oplývající mlékem a strdím“ jsme si přečetli už v Jiráskových Starých pověstech českých, pro které byla inspirací zase Kosmova kronika česká. A staročeské strdí není nic jiného než nám všem známý med. Tuhle hustou lepkavou a sladkou tekutou hmotu užívali naši předkové celá tisíciletí. Sice ještě neznali jeho chemické složení, ale poznali že med čistí rány, skvěle konzervuje a znali i jeho protizánětlivé účinky. Nedávno dokonce vědci nalezli zkrystalizovaný med v egyptských pyramidách a nejenže je jedlý, ale v chladu a temnu si zachoval svou biologickou hodnotu.

Až do doby, kdy se v Evropě začal používat k vaření nejdříve třtinový a pak řepný cukr, sladilo se medem. Dnes se mnoho z nás dívá na med jen jako na lahodnou sladkou pochoutku. Přestože máme spoustu vědecky podložených znalostí o medu a jsou prokázány jeho pozitivní účinky na náš organizmus, stále je, ve srovnání s ostatními zeměmi, naše roční spotřeba cukru nezdravě vysoká a spotřeba medu velmi nízká. A to i když je prokázáno, že vysoká spotřeba řepného cukru má nemalý podíl na vzniku civilizačních chorob. A i v zahraničí se ví, že med, který produkují čeští včelaři, patří k nejkvalitnějším medům. Je proto v mnoha zemích velmi žádaný. V našich obchodech se naopak často objevují medy či jejich směsi, vyprodukované v zahraničí, které leckdy nemají s pravým medem téměř nic společného.

Tuto hodnotnou přírodní potravinu stále považujeme víceméně za lék nebo sladidlo do čaje při nachlazení. Měli bychom ho ale v zájmu svého zdraví v mnohem větší míře zařadit do každodenního jídelníčku. A začít s tím už v ranném dětství. Med je totiž velmi cennou látkou ve výživě dětí. Může se dokonce podávat už i velmi malým dětem. Je velmi výživný a obsahuje velké množství látek potřebných k jejich růstu a vývinu.

Medu jsou tři základní druhy. Květový, lesní a smíšený.

Květový med vznikne díky včelám z nektaru z květů rostlin. Podle těchto rostlin pak máme med třeba řepkový, akátový, lipový a další.

Lesní, nebo také medovicový med, vznikne z medovice, kterou vyprodukují většinou mšice, které se živí šťávou z lesních stromů. Zbytek, který vyloučí, pak seberou včely a zpracují v med. Lesní med je zpravidla tmavší a obsahuje více minerálních látek a stopových prvků prospívajících zdraví.

Smíšený med pak obsahuje jak květový, tak lesní med. Je u nás nejrozšířenější. Smíšení medu provádí vlastně už včely v úlu.

O medu bychom také měli vědět, že pokud nám doma zkrystalizuje, je to známka toho, že je kvalitní. Krystalizace je přirozená vlastnost všech druhů medu. Pokud budeme zvolna ve vodní lázni sklenici s medem zahřívat, uvedeme med do původního tekutého stavu. Ale pozor, nesmíme med dlouhodoběji zahřát na 50 a více stupňů, pak bychom ho znehodnotili.

Pokud tedy používáme med jako podpůrný prostředek třeba při onemocnění dýchacích cest nebo při nemocech jater a žlučníku, při poruchách trávení, pálení žáhy, nespavosti a mnoha jiných chorobách, mějme na paměti, že ho nesmíme dávat do nápojů s teplotou vyšší než 50 stupňů. Je také dobré začít med užívat už s prvními příznaky onemocnění a konzumovat ho až do úplného vyléčení. Jeho pravidelné užívání posiluje naši imunitu. Pozor by si měli dát ale alergici, protože med obsahuje také pyl. Ani pro pacienty snažící se zhubnout není med pro svůj vysoký obsah sacharidů to pravé.

Med v kuchyni je nenahraditelný. Zejména při pečení, ať už různých medovníků, sladkých koláčů, nebo při pečení masa, kdy potřením masa medem získáme křupavou kůrčičku. Můžeme maso grilovat v medové marinádě, může být součástí salátových dresinků. Přidáváme ho do různých nápojů, třeba do zázvorové limonády nebo do smoothie. Můžeme medem ochutit jogurty, můžeme si medem pokapat krajíc čerstvého chleba s máslem....Možností je spousta. A pak je tu také medovina, alkoholický nápoj vzniklý kvašením z medu a vody. Ale zase je nutné dát si pozor na to, co kupujeme, někteří výrobci medovinu doslazují cukrem a přidávají líh pro větší procenta alkoholu.

Nesmíme zapomenout na to, že med bývá někdy součástí kosmetických přípravků. Známe krémy, masky a balzámy s medem. A taková teplá koupel, kdy místo pěny přidáme do vody 2 lžíce medu pomůže naší pokožce, aby se krásně zregenerovala.

Med, tenhle opravdu vzácný dar přírody, bychom neměli přehlížet, ale naopak využít všechno to dobré, co nám přináší. Jen musíme dávat pozor, abychom to co kupujeme v obchodech byl opravdu med. Vyhýbejme se levným „medům“, mohou to být prakticky bezcenné sirupy. Zárukou kvality bude kupovat med přímo od dobrých včelařů které známe.

O „zemi oplývající mlékem a strdím“ jsme si přečetli už v Jiráskových Starých pověstech českých, pro které byla inspirací zase Kosmova kronika česká. A staročeské strdí není nic jiného než nám všem zn...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
M
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů