Rozhovor nejen o jídle s Filipem Sajlerem z pořadu Kluci v akci

Článek byl publikován

Dnes přinášíme rozhovor s Filipem Sajlerem, kterého pravděpodobně znáte z kulinářského pořadu Kluci v akci. Filip je nejen výborný kuchař a restauratér, ale také již šestým rokem automobilový závodník. Čtěte dál a dozvíte se více.


Co pro tebe jídlo znamená?

Pro mě jídlo má mnoho úrovní je to moje skvělá práce, moje podnikání, něco bez čeho neumím žít, dělá mi radost, společenská událost, setkání s lidmi, kultura a umění. A samozřejmě mnoho zážitků, přátel a těžké práce. Já prostě jídlo miluji.


Experimentuješ při výběru jídla (např. z menu v restauraci) nebo sázíš na jistotu?

Rád ochutnávám a stále se učím, ale mám rád v základu jednoduché a tradiční postupy a gastronomii založenou na prvotřídních surovinách, a samozřejmě stále se s ní musím pracovat a posouvat jí, tak jako to dělali generaci před námi. Je to nekonečný progres, proces a cesta vpřed, ale musí se umět a znát to co už tady bylo a funguje.


Máš nějaké opravdu oblíbené jídlo?

Mám jich víc asi nejraději mám středomořskou kuchyni Itálie a Francie primárně, ale také českou, marockou, jihovýchodní Asie je úžasná a také mě baví různé regiony Jižní Tyrolsko, San Sebastian, Skandinávie, Londýn, New York, Singapur, Andalusii, je toho hodně)))).


A co oblíbené jídlo z dětství (od babičky), vzpomeneš si?

To je jasný)))) a všechny vařily/vaří skvěle, od jedné babičky Roštěná na česneku se špenátem od druhé Pečené maso v zelenině ze zahrady a od mami Španělský ptáček, bramborové placky a mini koláčky, vždy jsem rád jedl))).


Oblíbená kuchyně?

Asi ta od Pixaru z filmu Ratatouille ta je nejhezčí)))).


Vaříš doma? A pokud ano, která jídla nejvíce?

Vařím a vařím hodně často a rád, když je návštěva nebo nějaká rodinná oslava a Vánoce tak vždy. Těch pokrmů je hodně od českých klasik, polévek, jídla do trouby, jídla z jednoho hrnce až po primárně italské, francouzské, thajské a další světové pokrmy, mě to prostě baví)))).


Co nějaké moderní styly vaření a stravování, dotkly se tě?

Určitě metoda vaření v sous vide tedy ve vakuu, aktuálně populární street food mě vždy bavil obdivoval jsem to před mnoho lety v Singaporu a New Yorku, dnes je z toho megatrend. Hodně mě baví skandinávský styl a když je k tomu jídlo skvěle vychucené tak je to bomba.

Myslím, že i naše společnost Perfect Canteen vnesla do oblasti firemních restaurací svěží vítr a stále nabízíme něco nového a zajímavého tak, aby se zaměstnanci mohli i do práce těšit)))). Těch věcí je hodně a stále je něco nového gastronomie jede na plné obrátky a lidi baví čím dál víc.


Jak jsi na tom s pravidelným stravovacím režimem?

Já se snažím jíst 4x až 5x denně a málo, průběžně ochutnávat moc se neomezovat neb jídlo prostě patří k mé denní práci, každý den trochu vína a hodně vody, dá se říct že kromě vody, čaje, kávy a vína třeba nic dalšího moc nepiju, občas pivo. Z jídla si vybírám hlavně hodně zeleniny a ovoce, kvalitní maso a hodně mám rád luštěniny. Tím, že denně máme ve všech našich 12 restauracích/canteens pět různých chodů je vždy z čeho vybírat))).


Pohrdneš fastfoodem? Případně, jak se stravuješ pokud není moc času?

Nepohrdnu, jídlo ulice mám rád i na lokální fastfood se dá udělat klid, klid a jídlo k sobě patří.


Máš oblíbenou restauraci kam rád chodíš?

Je jich mnoho a nerad bych nějakou opomněl, takže si to nechám pro sebe, ale Praha je už plná skvělé gastronomie.


Co sladké jídlo jako moučníky a dezerty?

Sladké mám moc rád primárně zmrzlinu, čokoládu a různé alternativní dezerty např. raw food mě hodně moc baví.


Pivo nebo tvrdej?

Když už tak pivo, tvrdej už moc ne.


Máš nějaké oblíbené míchané drinky?

Mám moc, je skvělé, že v Praze je mnoho úžasných barů a barmanů, takže degustace i barová mě baví.


Máš oblíbené pivo / pivovar?

Nejvíc Plzeňský Prazdroj a Matušku.


Jak víme tak jsi také automobilový závodník. Jak jsi k této činnosti dostal a jaké máš výsledky?

K automobilovým závodům jsem se dostal, díky své manželce Gabriele Jermanové nyní Sajlerové a mému tchánovi Martinu Jermanovi a díky nim jsem se hodně naučil a posunul, vždy mě auta bavila, ale jedna věc je chtít závodit a druhá je skutečně závodit. Je to také o penězích, času a pak mít taky trochu talentu a buňky na závodění. Mnoho lidí si myslí, že si sedne a jede.

Měl jsem hodně štěstí a po pár svezeních na okruhu a na amatérských závodech do vrchu, jsme s Martinem a Gábinou založili Evolution Racing Prague později aktuálně Liqui Moly Racing Team s Markem Rybníčkem a šli do toho s Mitsubishi Lancer Evo X, IX a je to skvělé. Celé bych to nazval jako velké štěstí.

Již šestou sezónu se učím a snažím se jezdit co nejlíp a budu se snažit v tom pokračovat, musím hlavně hodně jezdit a posouvat se. V letošní sezóně jezdíme na dvou vozech Lancer Evo X a Martin s Lamborgini Galardo GT3. Největší úspěchy jsou - v sezóně 2014 jsem získal titul vicemistr v Mezinárodním mistrovství́ ČR v závodech do vrchu - třída N nad 2000cm3 a v německém Glasbachu obsadil 3. místo ve skupině N, což je můj nejlepší výsledek v evropských závodech.

V sezóně 2015 jsem dosáhl na titul vicemistra divize 1 a v unikátním závodě na Masarykově okruhu v Brně jsme vyjeli ve vytrvalostním závodu 12h Epilog úžasné 2 místo v divizi A2.


Nějaký nový projekt na který se máme těšit nebo na který se těšíš ty?

Já nejvíc pracuji na Perfect Canteen by Filip Sajler a stále ho někam posouváme a otevíráme nové firemní restaurace. Klademe důraz na skutečný kulinářský zážitek a komplexnost poskytovaných služeb. Základem pro nás vždy bude použití čerstvých surovin, profesionální kuchařský tým a otevřená komunikace s našimi klienty.

Jsme schopni zajistit základní nabídku formou výdejního stravování dle specifikace předmětu plnění. Zaměřujeme se zejména na trvale pestré denní menu v souladu s moderními gastronomickými trendy ve stravování, jakými je vaření před hosty a možnost poskládat si jídlo dle vlastní chuti a momentální nálady výběrem z kvalitního teplého výdeje, který vždy tvoří základ obědového servisu strávníkům.

Díky profesionálnímu kuchařskému personálu s dostatkem zkušeností, invence a kontinuální komunikaci s našimi hosty můžeme každý den garantovat lákavou nabídku v nejlepší kvalitě.

Na menu se snažíme zařazovat jídla tradiční české kuchyně i exotičtější a lehčí jídla světové gastronomie.

Základní službu tvoří pestré pětichodové menu v této skladbě:
1) české klasické jídlo – naším dlouhodobým zvykem je, aby jídlo bylo co nejvíce jako od vlastní babičky, vše v naší výrobě a skvělé autentické chuti
2) "lehké a zdravé" nebo také fit jídlo – zde klademe důraz na zeleninu, bílá masa, rybu, obiloviny, luštěniny, speciální potraviny a moderní trendy v oblasti výživy a nutričně vyváženého stravování
3) etnické/originální receptury - tradiční světové receptury v autentickém a originálním provedení - Itálie, Francie, Německo, Indie, Čína, Japonsko, Thajsko atd., nosná je originalita!
4) sezonní pokrm – denní pokrm absolutně postaven na sezónních surovinách, maximálně tlačit to, co je v sezóně a je v nejlepší nabídce
5) “chef special” - specialita šéfkuchaře, jakákoliv minutka, krájené maso, speciální masa atd., jídlo našich šéfkuchařů s jejich rukopisem

Víme, že naši hosté se dnes častěji odlišují ve svých stravovacích návycích. Dávají přednost jak tradičním tak novým směrům stravování, přizpůsobují jídelníček svému způsobu života a světonázoru nebo jsou gurmány se skutečnou láskou k jídlu. Náš koncept služeb je v tomto směru připraven vyhovět nárokům i těch nejnáročnějších strávníků.


A kde tě můžeme v nejbližší době vidět / potkat?

Tak stále nám běží pořad Kluci v akci již 11 rok což je neuvěřitelné))) no a například 29-30/9 vařím v PVA EXPO PRAHA Letňany v rámci veletrhu FOR GASTRO & HOTEL a pak 1/10 v Ostravě Trojhalí na Gastrofestivalu.


Děkujeme za rozhovor Filipe, a přejeme další gastronomické i závodní úspěchy tobě i celému EVO týmu.


 

Dnes přinášíme rozhovor s Filipem Sajlerem, kterého pravděpodobně znáte z kulinářského pořadu Kluci v akci. Filip je nejen výborný kuchař...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Rozhovor nejen o jídle s Filipem Sajlerem z pořadu Kluci v akci
Rozhovor nejen o jídle s Filipem Sajlerem z pořadu Kluci v akci Rozhovor nejen o jídle s Filipem Sajlerem z pořadu Kluci v akci Rozhovor nejen o jídle s Filipem Sajlerem z pořadu Kluci v akci Rozhovor nejen o jídle s Filipem Sajlerem z pořadu Kluci v akci

Autoři článku

Tomáš Rohlena
Václav Fořt
M
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů