Sušené potraviny aneb co, jak a hlavně proč sušit

Článek byl publikován

Sušení potravin je staré přes tři tisíce let. Již naši dávní předkové tuto metodu uchovávání potravin používali, samozřejmě jejich možnosti se omezovaly na sušení na slunci nebo ve větru. Zkušenosti se předávaly z generace na generaci a techniky sušení se stále zdokonalovaly. Dnešní člověk má možnosti, o jakých se už i našim babičkám jen zdálo.

Šetrné a správné sušení je jedním z nejzdravějších způsobů uchovávání potravin. Zůstávají s nezměněnou chutí a vůní hlavně proto, že v nich zůstane zachováno velké procento vitamínů a minerálních látek. Je to proti mražení levnější způsob konzervace a také skladování a přepravování je jednodušší. Během sušení dochází k úbytku vody v potravinách, takže v nich nepřežijí plísně, kvasinky a bakterie, díky nimž se mohou kazit. Sušené potraviny správně uskladněné nám mohou vydržet několik let.

Sušené švestky, jablečné křížaly, sušené houby, sušený lipový květ na čaj, to všechno jistě každý z nás zná. Ale dnes díky novým přístrojům můžeme sušit téměř každé ovoce, téměř každou zeleninu, můžeme sušit maso, ryby, všechny dostupné bylinky. Houby už nemusíme během sušení odlepovat z novinového papíru a děsit se většího poryvu větru, který by nám pracně nasbírané a nakrájené plody rozfoukal po krajině.

Speciálně na sušení hub existují jednoduchá a velmi praktická závěsná sušicí síta, která snadno zavěsíte tam, kde proudí vzduch. Tímto přirozeným sušením neztratí houby svou přirozenou chuť i vůni. Sušicí síta jsou skladná, snadno je přepravíte kamkoliv a mohou mít několik pater, takže usušíte najednou i velkou sklizeň. Samozřejmostí je, že sušíme jen houby naprosto zdravé a očištěné.

Na sušení zeleniny, ovoce, masa a ryb dnes nejčastěji používáme sušičky. Dnes je jich spousta druhů a značek ve velkém cenovém rozpětí. Každý si může vybrat podle toho, jak často a jaké množství potravin bude sušit. Musíme si ale uvědomit, že u levnějších typů sušiček je zase dražší jejich provoz, takže je opravdu dobré vše dobře uvážit. Můžeme sušit i v troubě, ale provoz sušení je dražší a hrozí nebezpečí spálení potravin.

Je důležité vědět jak dlouho tu kterou potravinu máme sušit. Záleží to na jejím druhu, na velikosti sušených kousků a na jejich množství. Některé potraviny sušíme pár hodin, jiné třeba přes noc. Během sušení bychom měli suroviny kontrolovat, případně obracet. Jednotlivé kousky musí ležet odděleně, aby se k sobě při sušení neslepily a aby mezi nimi mohl proudit vzduch. Obecně platí, že zelenina potřebuje kratší dobu k usušení než ovoce. Ale i u jednotlivých druhů ovoce je tato doba různá. Některé druhy potravin můžeme sušit dohromady. Ty, co potřebují stejnou dobu k usušení, a ty, které jsou méně aromatické. Naopak některé silně aromatické druhy, jako například, česnek, cibule, papriky, musíme vždy sušit odděleně. Zkušenostmi získáme povědomí o tom, jak dlouho tu kterou potravinu sušit. Zase je obecně platné, že je lepší přesušit než nedosušit. Málo usušené potraviny snadno podlehnou zkáze. Také zvolená teplota sušení se liší podle toho, o jakou potravinu jde. Dužnatější plody mohou být sušeny při vyšší teplotě než plody sušší.

Usušené potraviny po vychladnutí hned uložíme do skleněných nádob nebo plastových sáčků, neprodyšně je uzavřeme a uchováváme na suchém, tmavém a chladném místě. Ani sušené ovoce, ani sušenou zeleninu nebo sušené bylinky neukládáme do plátěných sáčků. Je tu nebezpečí napadení hmyzem a zaprášení usušených potravin.

I u ovoce, zeleniny a bylinek platí, že sušíme jen zralé a nenapadené kusy. A také plody hned po sklizení úrody, protože delším skladováním se znehodnocují. Je-li to možné, plody před sušením omyjeme a hned osušíme. Menší kousky bychom mohli sušit vcelku, větší kousky nakrájíme. Plody s peckami obvykle vypeckujeme. Většinou neodstraňujeme před sušením slupku, protože obsahuje nejvíce cenných živin.

K sušení masa používáme maso libové. Může být drůbeží, hovězí, vepřové, zvěřina. Nakrájíme je nejlépe zmražené na tenké plátky a můžeme je před sušením podle vlastní chuti okořenit nebo naložit přes noc do marinády. Správně usušené maso (jerky) se při ohnutí nezlomí. Také maso a sušené ryby skladujeme ve vzduchotěsných nádobách nebo plastových sáčcích.

Co sušíme nejčastěji :

- ovoce: banány, broskve, meruňky, švestky, třešně, višně, mirabelky, datle, hroznové víno, fíky, jablka, hrušky,jahody, šípky,
naopak maliny, ostružiny a rybíz nejsou příliš vhodné pro vysoký počet semen,

- zelenina: rebarbora, lilek, meloun, mrkev, okurka, paprika, kapusta, celer, petržel, rajčata, feferonky, hrách, fazolky, cibule, česnek, červená řepa, cuketa, dýně, chřest, kukuřice, kapusta,

- bezpočet zelených bylinek a koření a v neposlední řadě houby.

Protože sušené potraviny obsahují obecně více kalorií než čerstvé, používáme třeba ovoce nebo sušené maso jako vydatný a rychlý přísun energie. Sušenou zeleninu využijeme mimo její sezónu do polévek nebo do masitých jídel, stejně tak houby. A různé bylinkové čaje nám rozhodně přijdou vhod. Sušené výrobky kupované v obchodech mají tu nevýhodu, že kvůli prodloužení trvanlivosti a lepšímu vzhledu obsahují oxid siřičitý a větší množství cukru. Takže rozhodně zdravější budou ty, které si správně usušíme doma sami. A sami určitě nebudeme, protože sušení potravin zažívá v celém světě velký boom. Takže s chutí do toho!

Sušení potravin je staré přes tři tisíce let. Již naši dávní předkové tuto metodu uchovávání potravin používali, samozřejmě jejich možnosti se omezovaly na sušení na slunci nebo ve větru. Zkušenosti s...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
M
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů