Sushi a Suši - Japonsko na talíři

Článek byl publikován

Sushi je jedno z nejznámějších japonských jídel s tisíciletou historií a tradicí. V současnosti slaví po celém světě velký boom a také je značně oblíbené i u nás. Známe je hlavně jako syrové rybí maso s rýží. V doslovném překladu z japonštiny ale „sushi“ znamená „kyselá rýže“. Sushi je tedy uvařená rýže, smíchaná se speciální sladkokyselou omáčkou „sushinoko“. Rýže, používaná při přípravě sushi, by měla být rýže „nishiki“. Důležitou součástí je i křen „wasabi“.


Další ingrediencí při přípravě sushi jsou syrové ryby. Kromě ryb se používají například i krevety, kaviár, chobotničky, houby, sépie, avokádo nebo zelenina. Další důležitou složkou sushi jsou mořské řasy „Nori, Kombu nebo Hijiki“. Nakládaný zázvor se používá k neutralizaci chuti mezi jednotlivými sousty. Když tohle všechno uvážíme, je jasné, že hotové sushi se všemi zdravými bílkovinami, jódem, minerály a nenasycenými kyselinami je opravdu hodně zdravé jídlo a měli bychom mu dát ve svém jídelníčku šanci. Stačí jen mít všechny potřebné suroviny, dnes už není problém sehnat je i u nás. Anebo je možné zajít si do dobrého sushi baru či do nějaké japonské restaurace.


Nejlepší sushi dostanete samozřejmě v Japonsku. Během historie si každá část Japonska vytvořila své vlastní speciality. Některé se během doby trochu upravily pro potřeby moderního světa, jiným zůstala původní podoba dodnes. Japonský hluboce zakořeněný vztah k přírodě se tady ukazuje i při přípravě jídla. Naaranžovaná sousta sushi jsou lahůdkou nejen pro svou chuť, ale jsou i potěšením pro oko. Ne nadarmo se říká, že sushi není jídlo, ale životní styl. Vzhledem k tomu, co jsme si už řekli o zdraví prospěšných látkách které obsahuje, je to styl velice chvályhodný.


Samozřejmě ne každý si chce pochutnávat na syrové rybě a zelené mořské řase. Stejně jako každé jiné jídlo, má sushi své fanoušky i odpůrce. Co je pro někoho delikatesou, pro jiného nepřipadá vůbec v úvahu, aby něco takového snědl. Ale nezkusit to alespoň jednou by byla možná škoda.


Na sushi si můžete pochutnat i jinde ve světě. Je pravda, že leckde už se příprava trochu odchyluje od té japonské a některé přísady už nemají s japonským pokrmem moc společného. Namáčení sushi do wasabi nebo pálivé sojové omáčky je běžná věc, ale gurmán drží kousek sushi mezi palcem a ukazováčkem a pojídá ho tak, že začíná masem, aby poznal, zda je ryba skutečně čerstvá, takže omáčky by mu mohly jeho chuť pokazit. Proto tedy ani pojídání sushi hůlkami, byť je značně rozšířené, není úplně to pravé. Jednotlivé kousky sushi by se neměly ukusovat, ale vkládat do úst vcelku pro správné propojení všech chutí uvnitř sousta.


Existuje spousta druhů sushi, nejznámější u nás jsou asi tato :


MAKI SUSHI je rolka plněná rýží, syrovou rybou a zeleninou, to vše obalené chutnou mořskou řasou Nori.


NIGIRI SUSHI je váleček z rýže obložený kouskem ryby nebo zeleniny. Podává se s naloženým zázvorem a křenem wasabi. Je to nejoblíbenější sushi v Japonsku.


SASHIMI SUSHI, oblíbená úprava japonských samurajů, jsou nakrájené kousky syrové ryby (nejlépe tuňák nebo losos), upravené na talíři, které se namáčejí do sojové omáčky a wasabi.


CHIRASHI SUSHI je vlastně salát z vrstvy rýže, na kterou se položí kousky ryby, zeleniny nebo ostatních surovin, které se používají při přípravě sushi. Také se k němu podávají malé mističky se sojovou omáčkou a wasabi.


TEMAKI SUSHI jsou kornoutky z mořské řasy naplněné rýží, rybami nebo zeleninou, kaviárem a podobně.


SUSHI URAMAKI je vlastně obrácené sushi. Ryba potřená wasabi a zelenina zabalená do mořské řasy a obalená ve vrstvě rýže.


GUNKAN MAKI je šištička rýže potřená wasabi a obalená řasou. Ozdobená kaviárem a třeba petrželkou.



Je ještě spousta druhů sushi, mají různé tvary, chutě a přísady. Najdeme snadno návody na jejich přípravu, kdybychom chtěli překvapit své hosty doma. Je to zdravé, exotické a chutné jídlo. A abychom se nevzdálili od japonských tradic, co si tak zároveň se sushi pochutnávat na saké, japonském rýžovém víně. Aby byl zážitek z dobrého jídla dokonalý.

Sushi je jedno z nejznámějších japonských jídel s tisíciletou historií a tradicí. V současnosti slaví po celém světě velký ...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Sushi a Suši - Japonsko na talíři
Sushi a Suši - Japonsko na talíři Sushi a Suši - Japonsko na talíři Sushi a Suši - Japonsko na talíři Sushi a Suši - Japonsko na talíři

Autoři článku

Hana R.
M
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů