Hovězí hrudí na pivě recept
Hovězí hrudí na pivě je velmi chutná varianta přípravy hovězího masa. Hrudí je libové a šťavnaté maso a jeho příprava je poměrně snadná.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 dl černého piva
- 2 kg hovězího hrudí bez kosti
- 3 větší mrkve nakrájené na kolečka
- 2 lžíce řepkového oleje
- 4 hrnky hovězího vývaru
- 4 celerové stonky nakrájené na malé kousky
- 2 velké cibule
- svazek tymiánu svázaný kuchyňským provázkem
- sůl
- 2 bobkové listy
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Hovězí hrudí na pivě je velmi chutná varianta přípravy hovězího masa. Hrudí je libové a šťavnaté maso a jeho příprava je poměrně snadná. Předehřejeme troubu na 220 stupňů. Omyté a osušené maso vcelku osolíme a opepříme. Vložíme ho na pekáč se zahřátým řepkovým olejem a v troubě ho opékáme za občasného obrácení 10 až 12 minut dohněda. Pak maso vyjmeme z pekáče a dáme stranou. Do pekáče vložíme tymián, cibuli, bobkový list, mrkev ,celer a zalijeme to trochou hovězího vývaru. Vše dusíme na plotně asi 5 minut, až zelenina změkne a začne hnědnout. Pak přilijeme pivo, znovu přivedeme k varu a povaříme 2 až 3 minuty, až se množství tekutin sníží na polovinu.
Pak přidáme do pekáče maso a zbytek hovězího vývaru. Maso by mělo být asi do poloviny ponořené ve vývaru. Pekáč zakryjeme víkem, vložíme zpět do trouby a zvolna pečeme 3,5 hodiny. Pak víko sundáme a ještě půl hodiny pečeme nepřikryté. Hotové maso necháme ležet v pekáči 20 minut, pak ho přeneseme na prkénko a proti vláknu nakrájíme na plátky. Jednotlivé porce na talířích polijeme trochou vypečené omáčky.Skvělou přílohou může být bramborová kaše, nebo i vařené brambory.