Makarony se sýrem recept
Makarony se sýrem jsou známé a oblíbené jídlo z těstovin. Jednoduchá příprava a báječná chuť z nich dělá dobrou volbu pro jakoukoliv příležitost.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 450 g makaronů
- 2 hrnky strouhaného čedaru
- 1 hrnek čedaru nakrájeného nahrubo
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- 1 lžička hořčičného semínka
- 5 lžic másla
- 4 hrnky mléka
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1/2 hrnku strouhaného parmezánu
- sůl
- černý pepř (čerstvě mletý)
- 1 bobkový list
Způsob přípravy
Makarony se sýrem jsou známé a oblíbené jídlo z těstovin. Jednoduchá příprava a báječná chuť z nich dělá dobrou volbu pro jakoukoliv příležitost. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těstoviny vaříme ve velkém hrnci v osolené vodě přibližně 7 minut. Pak vodu scedíme a k makaronům přidáme máslo a důkladně promícháme. Připravíme si velkou zapékací mísu a vymažeme ji máslem. Do hrnce s makarony přidáme mléko, česnek, bobkový list, tymián, a hořčici. Přivedeme k varu a na mírném ohni vše vaříme 5 minut. Pak hrnec odstavíme z plotny a necháme stát stranou. Mezitím si připravíme světlou jíšku ze dvou lžic másla a mouky. Nyní přidáme k jíšce trochu mléka z hrnce a rozšleháme aby se nevytvořily hrudky.
Mícháme a vaříme asi 5 minut, až omáčka zhoustne a pak ji odstavíme z plotny. Do omáčky přidáme polovinu strouhaného čedaru a polovinu parmezánu. Mícháme dokud se sýr nerozpustí a nevznikne hladká omáčka. Dochutíme pepřem a solí. Z hrnce s makarony odstraníme bobkový list a tymián a makarony zalijeme sýrovou omáčkou. Přidáme i nahrubo nakrájený čedar a vše dobře zamícháme. Vzniklou směs nalijeme do připraveného pekáče, posypeme zbylými strouhanými sýry a pečeme v předem předehřáté troubě přibližně půl hodiny, až se vrchní vrstva stane křupavou a zezlátne.