Opečené brambory se sázenými vejci recept
Opečené brambory se sázenými vejci, jednoduché a snadné jídlo. A chutná většinou každému.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg červenohnědých brambor
- 3 lžíce řepkového oleje
- 3 lžíce bílého octa
- mletý černý pepř
- 1 červená cibule
- 6 vajec
- 250 g uzené slaniny
- 2 lžíce hořčice
- čerstvá zelená petrželka
- sůl
Způsob přípravy
Opečené brambory se sázenými vejci, jednoduché a snadné jídlo. A chutná většinou každému. Skvělá večeře, nebo i oběd, a klidně si k němu ještě přidejte salát z čerstvé zeleniny. Brambory omyjeme a ve slupce je uvaříme téměř do měkka. Vodu slijeme a brambory vychladnout. Ve vyšší pánvi osmažíme slaninu do křupava. Pak ji děrovanou naběračkou přeneseme na papírové utěrky a necháme okapat tuk. V misce ušleháme hořčici se třemi lžícemi octa a trochou tuku z pánve. Nakonec omáčku dochutíme solí a pepřem. Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Naskládáme je do pekáče vymazaného řepkovým olejem. Do pánve nalije trochu oleje a osmahneme na něm nakrájenou červenou cibuli až zesklovatí, pak obsah pánve vlijeme na brambory do pekáče, zlehka promícháme, osolíme a opepříme.
Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme za občasného promíchání přibližně 8 minut, až brambory začínají hnědnout. Troubu vypneme a ponecháme je v teple. Na pánvi osmažíme, jedno po druhém, vejce. Pozor abychom neporušili při rozklepávání žloutek. Hotová vejce by měla být na okrajích hnědá a žloutek ještě lehce tekutý. Jednotlivé porce brambor s vejci ozdobíme plátky slaniny a třeba zelenou petrželkou. Hořčičnou omáčku podáváme zvlášť.