Pečená dýně a pesto z šalvěje a ricotty recept
Pečená dýně a pesto z šalvěje a ricotty je zajímavé zeleninové jídlo. Opečená dýně ve zkaramelizované krustě má neobvyklou chuť a s pestem je výborná.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 máslové dýně
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g cayenského pepře
- 1 lžička cukru
- sůl
- pesto :
- 50 g nasekané šalvěje
- 50 g sýru ricotta
- 50 g pražených lískových oříšků
- 5 lžic olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- sůl
Způsob přípravy
Pečená dýně a pesto z šalvěje a ricotty je zajímavé zeleninové jídlo. Opečená dýně ve zkaramelizované krustě má neobvyklou chuť a s pestem je výborná. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Dýně oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na pravidelné klíny. V míse smícháme olivový olej, cayenský pepř, cukr a špetku soli. Jednotlivé kousky dýně v této směsi obalíme. Na plech vyložený pečícím papírem naskládáme obalené kousky dýně a pečeme 10 až 15 minut v předehřáté troubě. Pak jednotlivé kusy obrátíme a znovu opékáme stejnou dobu, až cukr zkaramelizuje a dýně se propeče.
Nyní si připravíme pesto. Na malou pánev nalijeme trochu olivového oleje, nasypeme nasekanou šalvěj a stroužek česneku. Až začne olej pěnit vyndáme česnek a s opraženými oříšky ho rozmixujeme v mixéru. Orestovanou šalvěj přendáme do misky a rozmixovanou směs k ní přidáme. Nakonec ještě přidáme sýr ricotta a zbytek oleje a důkladně vše promícháme. Servírujeme pečenou dýni s miskou pesta.