Ruský boršč recept
Receptů a postupů jak uvařit boršč je nespočet. Každý ho dělá jinak.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g hovězího maso
- 2 vařené červené řepy
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 2 oloupaná rajčata
- 250 g bílého zelí
- 3 ks bobkového listu
- 5 kuliček černého pepře
- 3 kuliček nového kočení
- 30 g másla
- vinný ocet nebo citron
- 1 zakysaná smetana
Způsob přípravy
Receptů a postupů jak uvařit boršč je nespočet. Každý ho dělá jinak. Základní ingrediencí, bez které byl boršč nebyl borščem je ale červená řepa, která polévce dodá tu správnou chuť. Maso vložíme do hrnce a zalijeme cca 2,5 l vody, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu. Pomalu vaříme (asi 2 hod), až bude maso měkké. Nyní pokračujeme v přípravě zeleniny. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky.
Jakmile je maso hotové, vyjmeme ho z hrnce a vývar ještě zcedíme. V hrnci orestujeme cibuli a kořenovou zeleninu a poté ji zalijeme vývarem z masa. Do polévky přidáme zelí, uvařenou řepu, rajčata nakrájená na kostičky a provaříme cca 30 min. Nakonec maso nakrájejíme na kostky, vrátíme do polévky a provaříme cca 15 min. Hotovou polévku dochutíme octem nebo citronem. Boršč podáváme s kysanou smetanou.