Rybí polévka recept
Rybí polévka je součástí tradiční vánoční večeře téměř v každé české domácnosti. Má různé varianty, ale základní ingredience vždy zůstávají stejné.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 kapří hlavy
- 400 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev)
- 150 g másla
- 50 g hladké mouky
- sůl
- 300 g kapřích vnitřností (mlíčí nebo jikry, nebo obojí)
- mletý černý pepř
- malá cibule
- housky nebo rohlíky na krutony
Způsob přípravy
Rybí polévka je součástí tradiční vánoční večeře téměř v každé české domácnosti. Má různé varianty, ale základní ingredience vždy zůstávají stejné. Ve velkém hrnci rozpustíme polovinu másla a krátce na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a osmažíme ji, až dostane světle hnědou barvu. Pak vše zalijeme vodou, přidáme důkladně omyté kapří hlavy, ze kterých jsme odstranili žábry a oči , osolíme a vaříme v hrnci asi půl hodiny. Mezitím omyté a očištěné kapří vnitřnosti uvaříme zvlášť v osolené vodě doměkka.
Na pánvi nebo na plechu v troubě si připravíme krutony osmažením housek nebo rohlíků nakrájených na kostičky. Ze zbytku másla a hladké mouky usmažíme světlou jíšku. Uvařenou polévku přecedíme, přidáme do ní připravené kapří vnitřnosti, hotovou jíšku, podle chuti dosolíme a opepříme a povaříme ještě 5 až 10 minut. Podáváme s miskou houskových krutonů. Zdroj obrázku: Mediawiki.org