Staročeský vánoční kuba recept
Staročeský vánoční kuba je chutné a vydatné jídlo, tradičně připravované na štědrodenní stůl. Většinou se jedl v poledne, ale dnes bývá i součástí štědrovečerního menu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 80 g sušených hub
- 500 g krupek
- 250 g vepřového sádla
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- sůl
- mletý černý pepř
- sušená majoránka
Způsob přípravy
Staročeský vánoční kuba je chutné a vydatné jídlo, tradičně připravované na štědrodenní stůl. Většinou se jedl v poledne, ale dnes bývá i součástí štědrovečerního menu. Sušené houby namočíme do vody. Na sádle si osmažíme nadrobno nasekanou cibulku až zesklovatí. Krupky nejprve spaříme horkou vodou. Ve vodě s trochou sádla je pak uvaříme do měkka a scedíme.
Když jsou krupky měkké, smícháme je s houbami, orestovanou cibulkou, utřeným česnekem, majoránkou, mletým pepřem a osolíme. Pekáček důkladně vymažeme sádlem a směs do něho rozprostřeme. V troubě předehřáté na 170 stupňů kubu pečeme půl hodiny. Po vyndání z trouby hotové jídlo poklademe kousky másla a můžeme servírovat. Zdroj obrázku: Mediawiki.org