Vánoční krocan recept
Vánoční krocan není české vánoční tradiční jídlo, ale proč ho nevyzkoušet a mile nepřekvapit vánoční návštěvy.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 krocan (asi 6 kg)
- 1 l vody
- 170 g másla
- 250 g slaniny
- 1 cibule rozdělená na poloviny
- 1 mrkev překrojená podélně na poloviny
- 10 g tymiánu
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 pórek
- sůl
- mletý černý pepř
- 1/2 hlavičky česneku
Způsob přípravy
Vánoční krocan není české vánoční tradiční jídlo, ale proč ho nevyzkoušet a mile nepřekvapit vánoční návštěvy. Sice je jeho příprava trochu náročnější na čas, ale o svátcích máme přece času spousty a voňavé, chutné maso opravdu stojí za to. Troubu předehřejeme na 210 stupňů. Krocana důkladně omyjeme, osušíme a po celém povrchu, i vevnitř, ho osolíme, opepříme a potřeme máslem. Nakonec ho celého pokryjeme plátky slaniny. Položíme ho prsy dolů do máslem vymazaného pekáče. Stonky celeru, podélně rozříznutý pórek, mrkev, poloviny cibule, stroužky česneku a tymiánové větvičky rozložíme do pekáče kolem krocana.
Podlijeme ho vodou a celý pekáč i s krocanem přikryjeme alobalem a okraje utěsníme. Pekáč vložíme do trouby a pečeme při teplotě 210 stupňů 45 minut. Po této době snížíme teplotu trouby na 170 stupňů a pečeme ještě další 2 hodiny. Pak odstraníme alobal, stáhneme z krocana plátky slaniny a otočíme ho na záda. Zvýšíme teplotu trouby na 200 stupňů a krocana dopečeme dozlatova. Důležité je, nechat upečeného krocana vytaženého z trouby ještě 45 minut "dojít" při pokojové teplotě. Teprve pak ho můžeme začít porcovat.