Vepřové kotlety s brambory recept
Vepřové kotlety s brambory pečené v troubě v jenom pekáčku jsou skvělé a syté jídlo pro zimní a podzimní sychravé dny. I když to tak nevypadá, příprava tohoto jídla je velmi snadná a veškerý čas zabere hlavně pečení.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 125 ml piva nebo bílého vína
- 1 lžíce másla nebo vepřového sádla
- 4 prorostlé vepřové kotlety
- 4 plátky slaniny
- 1/2 hrnku masového vývaru
- 800 g brambor
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky sušených bobulí jalovce
- 1 cibule
- zelená petrželka na zdobení
- mletý černý pepř
- sůl
Způsob přípravy
Vepřové kotlety s brambory pečené v troubě v jenom pekáčku jsou skvělé a syté jídlo pro zimní a podzimní sychravé dny. I když to tak nevypadá, příprava tohoto jídla je velmi snadná a veškerý čas zabere hlavně pečení. Prorostlé vepřové kotlety na několika místech nařízneme a do vzniklé kapsičky vložíme česnek nakrájený na tenké plátky. Maso osolíme a opepříme a na pánvi s rozpáleným máslem či sádlem je opékáme po každé straně 3 minuty. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.Cibuli nakrájíme na kolečka, brambory nakrájíme na tlustší plátky.
Pak do vymazaného velkého pekáče naskládáme polovinu cibule, na ni polovinu brambor, vše opepříme a osolíme a navrch položíme opečené kotlety. Na kotlety nasypeme zbylou polovinu cibule a brambor a na to na kousky pokrájenou slaninu a jalovec. Znovu vše lehce opepříme a osolíme. Nakonec do pekáče nalijeme víno nebo pivo. Pokrm pokryjeme alobalem a v předehřáté troubě pečeme celkem 1,5 hodiny. Po prvních 45 minutách do pekáče přidáme masový vývar a vše dopečeme. Porce na talíři můžeme ozdobit čerstvou zelenou petrželkou.