Vepřová pečeně recept
Vepřová pečeně třeba s knedlíkem a zelím je skvělý nedělní oběd. Dobře upečené vepřové maso můžeme ale podávat téměř s jakoukoliv přílohou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- přírodní vlákno na svázání masa
- 800 g vepřové pečeně bez kostí
- 1 velká lžíce sádla
- 1 lžíce másla
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- špetka celého kmínu
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
Způsob přípravy
Vepřová pečeně třeba s knedlíkem a zelím je skvělý nedělní oběd. Dobře upečené vepřové maso můžeme ale podávat téměř s jakoukoliv přílohou. Vepřové maso osolíme na povrchu a svážeme ho vláknem do úhledného válečku. Ze všech stran potřeme sádlem a vložíme na velkou suchou a rozpálenou pánev. Zmírníme teplotu a maso ze všech stran opečeme dozlatova. Pak ho uložíme bokem na talíř. Do prázdné pánve se zbytkem tuku nasypeme cibuli, kterou jsme nakrájeli na půlměsíčky a česnek nasekaný nahrubo. Za stálého míchání ode dna vše opékáme asi 3 minuty. Je-li třeba zředíme trochou vody. Do pekáčku nasypeme osmaženou cibuli s česnekem a na ni položíme opečené maso.
Tuk v pánvi ještě zředíme trochou vody a opatrně jím maso podlijeme. Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů 5 minut, pak teplotu snížíme na 120 stupňů a pečeme přibližně 1 hodinu. Po upečení maso vyndáme z pekáčku a necháme ho na míse ve vypnuté teplé troubě. Na malé pánvičce si připravíme z másla a mouky jíšku. Za stálého míchání ji osmahneme opatrně dozlatova a pak ji zředíme zbylou tekutinou z pekáčku a povaříme 10 minut. Hotové maso nakrájíme na plátky a na talíři přelijeme omáčkou z výpeku a můžeme posypat opečenou cibulí.