reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Špagetová dýně s omáčkou z žampionů, klobásky a parmazánu

Suroviny:

  • 1 větší špagetová dýně – na stole
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 červené cibule
  • 2 červené cibule
  • cca 200 grilovací klobásy, nejlépe italské salsiccia nebo naše vinná klobása (nebo i taliány apod.)
  • 6 větších hnědých žampiónů (cca 250 g
  • po 1 snítce rozmarýnu a tymiánu
  • 1 čerstvý list šalvěje nebo i trochu sušené
  • 200 ml smetany 33%
  • 150 ml bílého vína
  • listy petrželky na posypání

Špagetovou dýni rozkrojte na poloviny, vyndejte semínka (schovejte si je, výborně se vylupují a zobou večer u filmu), vnitřek potřete dvěma lžícemi olivového oleje a osolte, zabalte do alobalu a dejte péct rozkrojenou stranou nahoru do trouby na 200°C. Pečte 45 minut a mezitím si připravte omáčku.

V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej, cibuli nakrájejte na kolečka, opečte je cca 3 minuty na oleji, pak přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opékejte dalších několik minut, dokud není klobása pěkně opečená. Pak teprve přidejte očištěné žampiony pokrájené na plátky a opékejte několik minut, až se z žampionů vypeče voda a získají zlatavou barvu, zalijte trochou bílého vína, nechte vyvařit. Zalijte smetanou, nechte pár minut prohřívat dokud se trochu nezredukuje, a ve chvíli kdy budete mít správně hustou omáčku, máte hotovo.

Upečenou dýni opatrně vybalte z alobalu. Pokud je správně upečená, půjde vám její dužnina velmi jednoduše vytahovat vidličkou ve formě pěkných provázků – “špaget”. Tyto špagety dávejte rovnou do pánve s omáčkou, ale nijak zuřivě je nevmíchávejte – nechte je tam ve formě hnízd, aby se zbytečně neporušila jejich pěkná struktura. Lehce obojí promícháte jen při nandavání na talíř, při kterém se vám špagety s omáčkou přirozeně promíchají. Na talíři postrouhejte parmazánem a ozdobte lístky čerstvého tymiánu a petrželkou.

Tip: Uvařené půlky dýní použijte, aniž byste odstraňovali slupku a připravenou omáčku či náplň umístěte přímo do nich.

Zdroj: Špagetová dýně s omáčkou z žampionů, klobásky a parmazánu; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-doma-je-hezky   [On-line 21.11.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.