Suroviny
- cibule (velké) 2-3 ks
- strouhanka 1 hrnek
- pepř (čerstvě namletý čtyřbarevný pepř) 1-2 lžičky
- vejce (rozšlehaná) 3 ks
- sůl 1/2 lžičky
Dip
- řecký jogurt (nebo zakysaná smetana) 150 g
- rajský protlak 2 lžíce
- křen (mletý naložený křen) 2 lžičky
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- sůl 1/4 lžičky
- česnek (nadrcený) 1 stroužek
- oregano (drcené, sušené) 1/4 lžičky
Postup přípravy
- Uřízněte vrchní část cibule do hloubky 1-1,5 cm tak, abyste viděli všechny vrstvy cibule. Cibule opatrně oloupejte, abyste nepoškodili spodní kořenovou část cibule. Potom cibuli obraťte oříznutou stranou dolů, položte na prkénko a kolmo směrem dolů od kořene nařízněte cibuli na 16 dílků. Pozor, kořen musí zůstat nepoškozený, aby se cibule nerozpadla!
- Potom otočte cibuli kořenovou částí dolů a položte na hluboký pekáč vyložený pečícím papírem. Opatrně od sebe oddělte jednotlivé lupínky cibule, případně pokud některé dílky nejsou dobře naříznuté, jemně je dořízněte malým nožíkem.
- V menší misce důkladně smíchejte strouhanku, čtyřbarevný pepř a sůl. V další misce si rozšlehejte vejce. Pomalu od spodní části natřete všechny lupínky cibule vejcem a ihned důkladně posypte strouhankovou směsí.
- Troubu předehřejte na 200˚C. Připravenou cibuli v pekáčku důkladně přikryjte alobalem a pečte 5 minut. Poté alobal odstraňte a dopékejte 10-15 minut, až budou lupínky jemně křupavé.
- Všechny suroviny na dip důkladně promíchejte v misce a nechte v lednici 2-3 hodiny vychladit. Podávejte s ještě teplou pečenou cibulí.
Kvetoucí cibule s jogurtovým dipem 4 Zdroj: Michal Šajmir