Celozrnné těstoviny uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě se lžičkou olivového oleje. Mašličky vaříme asi 9 - 10 minut. Celozrnné těstoviny jsou vždy trošku tvrdší, ale není to vůbec na škodu.
Mezitím slijeme kukuřici, krabí tyčinky necháme rozmrazit a nakrájíme je na kolečka.
Těstoviny necháme okapat, vmícháme kukuřici, krabí tyčinky, přidáme lžičku až dvě olivového oleje, lžíci umeoctu, tatarskou omáčku a bylinky (čerstvé i sušené). Dobrá je bazalka, oregano nebo i provensálské koření. Promícháme a necháme chvíli stát, aby se promísily chutě.
Mašličkový surimi salát s kukuřicí podáváme teplý (prohřátý v mikrovlnce), ale i studený chutná dobře.
Pro zdravější variantu nahradíme tatarku třeba nízkotučným bylinkovým dresinkem nebo jogurtem, zakysanou smetanou light apod.