těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
120 g | cukr moučka | |
120 g | máslo ( nebo tuk ) | |
250 g | jemně mletá celozrnná mouka | |
drobenka | ||
100 g | máslo | |
100 g | cukr krystal | |
100 g | hrubá mouka | |
podle potřeby | ||
borůvky | ||
tuk na vymazání | ||
mouka na vysypání |
Smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Přidáme změklý tuk nakrájený na plátky a jedno vejce. Nejlépe rukama zpracujeme na vále těsto, které na chvíli uložíme do lednice. Mezitím si vymažeme kulatou koláčovou formu a vysypeme ji moukou. Těsto rozprostřeme do formy, v okrajích vytlačíme trochu výš. Nasypeme množství čerstvých (případně rozmrazených) borůvek podle potřeby a chuti. Nakonec zasypeme cukrovou drobenkou. Celozrnný borůvkový koláč s drobenkou pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut. Drobenka krásně zezlátne a borůvky voní po celém bytě. Celozrnný borůvkový koláč podáváme samotný nebo dozdobený kysanou smetanou a lístkem máty či meduňky.
Jak zpracovat borůvky, aby vydržely co nejdéle?
Taky máte svá místa, kde se to právě v těchto dnech tak krásně modrá borůvkami? Když ale tu parádní nadílku přinesete domů, vyvstává otázka, co s nimi, aby nepodlehly zkáze dřív, než je zpracujete.
Tip na víkend: Nadýchaná borůvková bábovka s jogurtovou polevou
Vyzkoušejte nadýchanou borůvkovou bábovku s jogurtovou polevou. Dnes se ji naučíme krok za krokem.
Autor:Pitri.s1
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena