Hrnek je v receptu myšlen o obsahu 250 ml. Do mísy vsypeme mouky, smícháme se solí, drceným kmínem a sušeným droždím. Zalijeme vodou, promícháme, přikryjeme utěrkou a poklicí a na 8 - 16 hodin necháme odstát při pokojové teplotě. Těsto se dá měnit poměrem žitné a pšeničné mouky, ale také použitými přísadami jako jsou semínka, sušený česnek a různé koření.
Po odstátí těsta vložíme do trouby zatím prázdnou nádobu na pečení s víkem. Nádobu použijeme o obsahu asi 2,5 - 3 l. Troubu zahřejeme na 230 °C. Než se tak stane, připravíme si oblíbené uzeniny. U nás dáváme přednost krkovici a málo tučným klobásám.
V tomto receptu se variabilitě a fantazii nekladou meze. Jako nádivka může posloužit bílá nebo vinná klobása, párky a anglická slanina. Nahoru se nemusí sypat žádná semínka, ale třeba na sádle zesklovatělá cibule. Jako u většiny starých receptů i tady platí, že co rodina, to trošku jiný předpis.
Když je trouba i s nádobou nahřátá, nádobu vyjmeme, sejmeme poklici a do rozpálené nádoby rychle přendáme za pomoci stěrky o něco méně než polovinu nakynutého těsta. Na něj naskládáme uzeniny a na ně dáme zbylé těsto. Takto máme chléb plecovník připravený na pečení. Povrch můžeme podle chuti posypat různými semínky.
Přikryjeme pokličkou a formu s plecovníkem dáme zpět do trouby na přibližně 30 minut. Po půlhodině poklici sejmeme a necháme ještě 15 minut dopékat. Ještě teplý chléb opatrně vyklopíme z nádoby a necháme zchladnout na kuchyňské mřížce.
Chléb plecovník po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako neodolatelnou chuťovku.