Hovězí líčka patří mezi vyhledávané pochoutky. Recept na dobrý oběd nebo večeři z hovězích líček a hub.
10 stroužků | česnek |
3 ks | cibule |
0.5 lžičky | mletý kmín |
1 lžíce | mletá sladká paprika |
0.5 lžičky | čerstvě mletý černý pepř |
1 ks | feferonka |
3 lžíce | domácí lečo |
500 g | hovězí líčka |
3 lžíce | domácí vepřové sádlo |
1 lžička | uzená mletá paprika |
250 g | mražené hřiby |
podle potřeby | |
---|---|
horká voda | |
domácí vývar z hovězích morkových kostí |
Hovězí líčka povaříme ve vroucí vodě asi 5 minut, potom scedíme od vody, necháme vychladnout, odkrojíme tuhé šlachovité části, odblaníme a maso pokrájíme na kostky o hraně asi 5 až 6 cm. Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno, feferonku pokrájíme na jemno a očištěný česnek pokrájíme na silnější plátky. Cibuli orestujeme na domácím vepřovém sádle do sklovita, zalijeme malým množstvím horké vody a na středním plameni vydusíme až na tuk. Tento proces opakujeme celkem 3x podobně jako při perkeltech, cibule se rozpadne, přirozeným způsobem ochutí a zahustí výslednou šťávu, nezahušťujeme v žádném případě moukou! K orestované cibuli přihodíme feferonku, čerstvě mletý černý pepř, mletý kmín a spolu opražíme, přidáme česnek a necháme ho provonět (asi 1 až 2 minuty). Poté přidáme hovězí líčka, na silném plameni zprudka opečeme kostky masa z každé strany. Když jsou kostky masa opečené, snížíme plamen na střední, maso zasypeme mletou sladkou paprikou a mletou uzenou paprikou. Za usilovného míchání necháme papriku úplně rozpustit a ještě chvíli hovězí líčka v tomto základu opékáme, čímž se výborně ochutí. Podlijeme malým množstvím horkého domácího vývaru z hovězích morkových kostí, nesolíme, vývar je slaný dost, hrnec přikryjeme pokličkou a na středním plameni pomalu dusíme asi 80 - 90 minut, dokud maso nezměkne a uvolní se z něho rosolovitý klih, který šťávu ochutí a také zahustí. Podle potřeby podléváme vždy malým množstvím horkého domácího vývaru z hovězích morkových kostí. Asi 15 minut před koncem dušení přidáme mražené dubáky (hřib dubový) a domácí lečo a dokončíme dušení. Hovězí líčka na dubácích s domácím lečem podáváme horké s domácím pařeným kváskovým knedlíkem. Jde o příjemně pikantní jídlo z hovězích líček, které je nádherně voňavé po pravých hřibech, česneku, uzené paprice a použitém koření, je to pochoutka.
autor Libchen
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena