Hříbky očistíme a nakrájíme. Můžeme použít i houby kupované. Petrželku posekáme nadrobno.
Hříbky orestujeme na másle, osolíme a opepříme. Přidáme malinko předem dobře omyté a nastrouhané citronové kůry a podlijeme malinkým množstvím bílého vína. Hříbky podusíme, přidáme nasekanou petrželku a necháme vychladnout.
Na smetanový krém pomeleme oříšky, přidáme brusinky a rozšleháme je s hustou smetanou a vejci. Krém osolíme a opepříme.
Do koláčové formy vyložené pečícím papírem vložíme rozválené listové těsto a přidáme houbovou směs, kterou poklademe na kousky nakrájeným hermelínem a všechno zalijeme smetanovým krémem.
Hříbkový koláč pečeme v dobře vyhřáté troubě, dokud nám náplň neztuhne a okraje nejsou zlatavé.
Hříbkový koláč s oříšky a brusinkami podáváme jako chutný hlavní chod.