Mouku prosejeme do větší mísy. Trochu mléka ohřejeme. Vlažné mléko promícháme s rozdrobeným droždím a lžičkou cukru a necháme vyběhnout kvásek.
Do středu mouky vlijeme kvásek, promícháme s nastrouhanou citronovou kůrou a vlijeme olej promíchaný se žloutky a cukrem. Podle potřeby přiléváme mléko. Naposledy přidáme špetku soli a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout - zdvojnásobit.
Mezitím jablka oloupeme a nastrouháme. Potom z nastrouhaných jablek vymačkáme větší část šťávy, kterou jablka pustila. Nenecháme je zcela bez šťávy. Nastrouhaná jablka promícháme se skořicí a pudinkem.
Vykynuté těsto rozdělíme a dvě poloviny. Obě poloviny těsta vyválíme na slabé pláty velikosti našeho plechu. Střední plech vyložíme pečicím papírem. Na papír přeneseme polovinu těsta. Na těsto uhladíme rovnoměrně náplň a náplň přikryjeme druhým těstem.
Hrnkový moučník s jablky a pudinkem z kynutého těsta pečeme dorůžova v předehřáté troubě na střední teplotě 175 - 180 °C.
Hrnkový moučník s jablky a pudinkem z kynutého těsta necháme zcela vychladnout a poté krájíme na kousky.