Těsto na kynutý závin si připravíme podle receptu
Kynuté buchty s tvarohem. Těsto zpracujeme a necháme vykynout.
Rozinky namočíme do rumu. Připravíme si velkou sklenici strouhaných jablek a mletou skořici. Jablka vymačkáme.
Po vykynutí těsto rozdělíme na polovinu a každou tence vyválíme na dva pláty. Posypeme jemnou strouhankou, poklademe jablky, zasypeme rozinkami, třtinovým cukrem a mletou skořicí. Můžeme přidat i vlašské ořechy nasekané na drobné kousky. Každý jablkový závin se skořicí opatrně zabalíme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
Jablkové záviny se skořicí potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi 30 minut.
Jablkové záviny se skořicí z kynutého těsta podáváme nejlépe k dobrému čaji. Závin je díky kynutému těstu opravdu velmi jemný a vydrží dlouho vláčný.