V hluboké pánvi rozpálíme dvě lžíce oleje, vhodíme 1 lžíci hořčičného semínka a přiklopíme. Jakmile začnou semínka intenzivně praskat, přidáme pokrájenou cibuli, čtyři stroužky česneku a kousek nastrouhaného zázvoru. Vše okořeníme lžičkou drceného římského kmínu, chilli papričkou, lžící kari koření a 5 minut společně opékáme.
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Přidáme je do pánve. Osolíme a promícháme. Oloupeme a na kostičky nakrájíme kilo brambor, přidáme je do pánve, zalijeme 500 ml zeleninového vývaru, přiklopíme a dusíme 15 minut.
Dále spaříme půl kila špenátových listů, vymačkáme je a pokrájíme. Přidáme je do pánve, dusíme dalších 5 minut. Na závěr vmícháme 100 ml sojové smetany a prohřejeme. Kari s brambory a špenátem odstavíme a okyselíme šťávou z půlky citronu.
Kari s brambory a špenátem podáváme jako vegetariánský hlavní chod.