těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
2 ks | vejce | |
400 ml | mléko | |
200 g | hladká mouka | |
podle potřeby | ||
olej na smažení |
1. Hladkou mouku rozmixujeme se špetkou soli, mlékem a dvěma vejci tak, aby vznikla správná hustá směs vhodná pro palačinky (ani řídká, ani moc hustá).
2. Na pánev s rozpáleným olejem vlijeme přibližně jednu malou naběračku směsi. Palačinku smažíme z obou dvou stran dozlatova.
3. Na hotové palačinky naneseme libovolné množství čehokoliv, co nám chutná. Vhodné jsou marmelády, tvaroh, pudink nebo masová či zeleninová náplň.
Poznámka autora receptu: Jednu porci počítám na 2 palačinky. Recepty vystačí přibližně na 8-10 palačinek v závislosti na velikosti pánve a tloušťce palačinek.
!TIP k servírování palačinek
Palačinky připravované se sladkou náplní můžeme libovolně dozdobit čerstvým či kompotovaným ovocem, pocukrovat, posypat mletou skořicí, přidat kopeček zakysané smetany nebo přelévat ovocným rozvarem. Nesmí chybět i kousek zelené bylinky - perfektní je čerstvá máta či meduňka.
Palačinky nasladko i naslano: 8 receptů, které z vás udělají šéfkuchaře
Říká se a stává se, že se první palačinka nepovede. Je to takové nepsané pravidlo. Ale když už přijdete na ten fígl, jak palačinkové těsto připravit tak, aby mělo správnou hustotu, zároveň jej zvládnete rozprostřít po pánvi, aby byla palačinka dokonale tenká a měla křupavé okraje, je to opravdový um. Pojďme se to naučit.
Videorecept: Vláčné hruškové lívance podle Anny
Zkoušeli jste do lívancového těsta přidat kousky čerstvého ovoce? Pokud ne, tak určitě zkuste a třeba rovnou tyto hruškové lívance! Díky hruškám jsou lívance krásně vláčné a mají příjemnou chuť po perníku.
Jarní špenátové palačinky krok za krokem
Tyto palačinky se skvěle hodí do jarního jídelníčku a také s nimi zazáříte na svatého Patrika, kdy je vše zelené. Krok za krokem si je můžete s námi zkusit připravit.
Uvařte si poctivý šípkový džem krok za krokem
Vyzkoušejte jednoduchý recept na šípkový džem krok za krokem.
Tipy na domácí mošty, džemy a ovocné protlaky
Stále v našich domácnostech zůstavají velmi oblíbené mošty a protlaky z nejrůznějšího ovoce. Proto v tomto článku najdete několik rad, jak správně zpracovat ovoce do těchto dobrot.
Autor:Angrešt
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena