1 stroužek | česnek | |
3 lžíce | olej | |
sůl | ||
1 ks | vejce | |
1 ks | cibule | |
1 ks | celer | |
0.5 ks | citron | |
10 dkg | žampiony | |
3 dl | bílé víno | |
1 hrst | sekaná petržel | |
10 dkg | anglická slanina | |
podle chuti | ||
---|---|---|
mletý kmín | ||
mletý černý pepř |
Očištěný, omytý a napůl rozkrojený celer dáme do studené vody s citronovou šťávou. Osolíme a zvolna 20 minut povaříme. Pak celery vyjmeme a necháme vystydnout. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou slaninu nebo šunku, nakrájené žampiony, prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř a drcený kmín. Krátce podusíme. Obě poloviny uvařeného a vychladlého celeru opatrně vydlabeme lžičkou nebo vidličkou. Vydlabanou hmotu rozmačkáme, smícháme s vejcem a vše přimícháme do podušené směsi. Směsí pak naplníme vydlabané půlky celeru. Naplněné celery vložíme do pekáčku, podlijeme vínem nebo vývarem z celeru a necháme zapéct asi 20 minut. Plněný celer se žampiony a slaninou rozdělíme na talíře a povrch bohatě ozdobíme čerstvě nasekanou petrželkou. Jako příloha se výborně hodí brambory nebo bramborová kaše, dozdobíme podle vlastního vkusu. Pokud vynecháme slaninu či šunku, lze jídlo podávat i vegetariánům. Vývar z celeru se výtečně hodí na přípravu zeleninové polévky.
Celer v receptech: Jak si na něm pochutnat?
Bulvový celer je ideální surovinou pro všechny, kteří se snaží zhubnout. Obsahuje minimální množství kalorií, oproti tomu poměrně dost vitaminů a minerálů. Tvoří základ mnoha zeleninových polévek, ale dá se konzumovat i v mnoha dalších podobách - syrový v pomazánkách a salátech, smažený, pečený i plněný. Vybrali jsme pro vás 10 skvělých receptů a v těchto úpravách si ho doslova zamilujete!
Autor:Titanika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena