25 g | petrželka | |
petrželka | ||
pepř a sůl | ||
125 ml | citronová šťáva | |
8 ks | jarní cibulka | |
50 ml | panenský olivový olej | |
900 g | malé olihně | |
4 ks | rajče bez semen | |
listy | čekanka radicchio | |
chilli paprička | ||
kapary nebo černé olivy |
Z olihní vytáhneme hlavy a chapadla, odstraníme vnitřnosti. Hlavy oddělíme od chapadel a vyhodíme. Ze středu chapadel odstraníme zobák.
Z těl vytáhneme tenké, průsvitné žábry. Těla opláchneme tekoucí studenou vodou a prsty z nich odstraníme tenkou šedou blanku. Nakrájíme je na kousky silné asi 1 cm. Chapadla opláchneme.
Citronovou šťávu smícháme v míse s olivovým olejem. Petrželku a bílé části jarních cibulek nadrobno nakrájíme a spolu s rajčaty přidáme do mísy. Osolíme, opepříme a zamícháme.
V hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu, přidáme olihně a znovu přivedeme k varu.
Jakmile se voda začne vařit, olihně vyjmeme a přidáme do mísy s rajčatovou směsí. Všechny suroviny opatrně promícháme. Olihně necháme zcela vychladnout. Salát přikryjeme a uložíme na 6 hodin nejlépe do chladničky.
Na mísu upravíme listy čekanky radicchio, přidáme nakrájené čili papričky a případně kapary nebo černé olivy. Na listy upravíme salát z olihní, posypeme nakrájenou petrželkou a podáváme.
Zdroj: Slovart.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena