1 stroužek | česnek | |
sůl | ||
1 ks | cibule | |
400 g | rajčatový protlak | |
15 ml | olivový olej | |
15-30 ml | citronová šťáva | |
15 ml | červený vinný ocet | |
0.3 ks | okurka salátová | |
mletý černý pepř | ||
1 ks | paprika zelená | |
450 g | masité rajče |
Rajčata omyjeme, spaříme a oloupeme. Odstraníme jadérka z dužiny. Česnek a cibuli oloupeme. Cibuli nakrájíme najemno a česnek prolisujeme. Okurku nakrájíme na kousky. Papriku očistíme a ozdobně nakrájíme.
Do mixéru vložíme cibuli, rajčata, pepř, vinný ocet, protlak, česnek a olej. Směs mixujeme, dokud není opravdu pořádně hladká. Pak přidáme citronovou šťávu, směs dochutíme a znovu rozmixujeme.
Hotovou polévku přelijeme do servírovací nádoby a necháme ji chladit, dokud ji nebudeme podávat. Každou porci polévky ozdobíme paprikou a opečenými kostičkami chleba. Na zjemnění můžeme použít trochu smetany.
Foto: Profimedia.cz
Studené polévky, které v horkých dnech skvěle osvěží
Studené polévky se pro někoho mohou zdát podivností, ale v mnoha zemích jsou v létě velkým hitem. Jsou totiž plné zdravých surovin a plní jednu zásadní funkci, kterou v horkých dnech potřebujeme nejvíce - zaručeně osvěží. Vybrali jsme pro vás 10 rychlých receptů ze zeleniny a netradičně i z ovoce.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena