U přípravy receptu začneme omáčkou. Mouku prosejeme do misky, za stálého mícháme přidáváme mléko, aby nevznikly hrudky. V hrnečku rozpustíme máslo, přidáme mouku s mlékem a povaříme. Za stálého mícháme přidáme strouhaný sýr. Čím více sýru, tím bude omáčka hustší a chutnější.
Chuť omáčky záleží také na druhu použitého sýru. Nejlepší je holandský eidam nebo gouda. Mladý sýr dává lehkou chuť, starší sýry zase pikantní. Místo normálního strouhaného sýru můžeme dát i tavený. V tomto případě potřebujeme několik krabiček taveného sýru.
Špagety nebo široké makarony uvaříme podle návodu na obalu nebo jak jsme zvyklí. Růžičkovou kapustu a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na půlky. Růžičkovou kapustu uvaříme na páře, aby neztratila vitamíny.
Do hrnce nebo woku dáme trochu oleje a osmahneme nadrobno nakrájený pórek, přidáme růžičkovou kapustu a znovu osmahneme. Ochutíme kmínem a vegetou. Nakonec přidáme sýrovou omáčku a podle chuti ještě osolíme, opepříme.
Uvařené špagety podáváme s růžičkovou kapustou a sýrovou omáčkou. Pochutnají si i labužníci!