Možná, že ne moc zdravě, ale určitě vydatně vás nakrmí uzené koleno s knedlíky a se zelím. Pro podporu trávení doporučuji jídlo "spláchnout“ vychlazeným pivem.
sůl | |
200 g | máslo |
2 ks | cibule |
1 ks | bobkový list |
3 kuličky | nové koření |
6 kuliček | celý černý pepř |
1 ks | vepřové uzené koleno |
příloha | |
---|---|
1 lžička | kmín |
2 lžíce | cukr krupice |
1 balíček | kysané zelí |
1 ks | houskový knedlík |
Vepřové uzené koleno vaříme 40 minut v tlakovém hrnci společně s pepřem, bobkovým listem a novým kořením v mírně osolené vodě. K zelí přidáme kmín a cukr, zalijeme vodou a vaříme 15 minut. Hotový houskový knedlík, klidně zakoupený v obchodě, nakrájíme na plátky a nad párou ohříváme asi 10 minut. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a dozlatova usmažíme na másle. Uvařené uzené koleno vyjmeme z vývaru a naporcujeme. Přidáme na talíř k uvařeným knedlíkům. Knedlíky polijeme máslem s usmaženou cibulkou. Uzené koleno s knedlíky a se zelím zapíjíme chlazeným pivem. Vývar z masa nevyléváme, můžeme z něj připravit výbornou uzenou polévku.
Nakládání a solení masa před vyuzením
Na procházkách vás už možná leckde pošimrala v nose nezaměnitelná vůně. Jak by ne, podzim je tu, a tak konečně nastal čas roztopit udírnu. Vždyť není nad voňavé uzené, zvlášť po náročné podzimní údržbě zahrady. Uzení patří k nejstarším způsobům konzervace masa, provádí se teplým nebo studeným kouřem. Po této tepelné úpravě a zároveň efektivní konzervaci, kdy je maso trvanlivější, získává specifickou a nezaměnitelnou chuť, barvu i vůni.
autor Dana
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena