Vepřová panenka je pochoutkou, kterou chuťově výborně doplní vínovo-smetanová omáčka s hnědými žampiony. Recept na velmi chutný oběd nebo večeři s uvařenými haluškami.
3 lžíce | olivový olej |
700 g | vepřová panenka |
200 g | maďarská uzená slanina |
omáčka | |
---|---|
3 stroužky | česnek |
1 ks | cibule |
300 ml | kuřecí vývar |
50 ml | rajčatová šťáva |
100 g | slanina uzená |
1 lžíce | maizena |
1 lžíce | čerstvá petrželová nať |
100 g | créme fraîche |
750 g | hnědé žampiony |
200 ml | sladká smetana 33% |
100 ml | suché bílé víno Chardonnay |
1 lžíce | worchestershire sauce |
podle chuti | |
sůl | |
čerstvě mletý černý pepř | |
na ozdobu | |
čerstvá pažitka |
Vepřovou panenku odblaníme, omyjeme, osušíme, jemně osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým kořením. Poté panenku zabalíme do tenkých dlouhých plátků maďarské uzené slaniny tak, aby se plátky částečně překrývaly. Na dvou místech slaninu zajistíme masovými jehlicemi, nebo dokola převážeme potravinářským motouzem, aby panenka držela tvar. Necháme odpočinout při pokojové teplotě a mezitím připravíme ostatní suroviny. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky, česnek na plátky a domácí uzenou slaninu na malé proužky. Malé hnědé žampiony očistíme jen vlhkým hadříčkem a neloupeme, neboť ve slupce je nejvíce chuti. Větší žampiony překrojíme na polovinu a malé ponecháme v celku. Můžeme použít i bílé žampiony, ale malé hnědé žampiony jsou mnohem chutnější a delikátnější. Omáčka bude ještě chutnější, když žampiony ještě před přidáním krátce opečeme na čerstvém másle. Panenku v hrnci na olivovém oleji zprudka opékáme 2 až 3 minuty z každé strany a poté vložíme do malého nevymaštěného pekáčku. Slanina pustí tuk a promastí panenku, ta pak bude krásně šťavnatá. Panenku dáme péct na 2 hodiny do trouby předem vyhřáté na 80 °C. Není to omyl, čas i teplota jsou správné, kdo chce mít panenku medium, peče kratší dobu. Do hrnce k výpeku přidáme cibuli s domácí uzenou slaninou a restujeme do sklovita. Dále přidáme česnek, necháme pěkně rozvonět (asi 1 minutu) a krátce zarestujeme s domácí rajčatovou šťávou. Následně zvýšíme plamen a v tomto základu zprudka orestujeme žampiony. Když se opečou, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, osolíme podle chuti, přelijeme horkým domácím kuřecím vývarem a vaříme na středním plameni do změknutí hub. Potom přilijeme suché bílé víno, créme fraiche a sladkou smetanu, promícháme a krátce zprudka povaříme. Zahustíme kukuřičným škrobem (maizena) rozmíchaným v troše studené vody, vypneme plamen, vmícháme nadrobno posekanou čerstvou petrželovou nať a dochutíme několika kapkami omáčky Worchestershire. Upečenou panenku vybereme z trouby, přikryjeme alobalem a necháme asi 10 minut odpočinout, aby se uvnitř ustálily šťávy. Potom panenku pokrájíme na plátky silné asi 0,5 cm. Vepřovou panenku ve slaninovém kabátku servírujeme horkou s vínovo-smetanovo-žampionovou omáčkou a čerstvě uvařenými domácími haluškami. Pokrm ozdobíme posekanou pažitkou a můžeme tuto delikatesu ihned podávat.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než právě s nadcházejícím víkendem se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
autor Libchen
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena