Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Květák rozdělíme na malé růžičky, tvrdý košťál odstraníme. Obojí společně vaříme ve vodě ochucené bujonem zhruba 15 minut. Potom scedíme.
Cibuli a česnek oloupeme, obojí nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli osmahneme do zesklovatění. Pak vsypeme česnek a už jen krátce prohřejeme.
Uvařený květák s brambory vsypeme do zapékací misky, okořeníme oreganem nebo jinou oblíbenou bylinkou, zalijeme smetanou a pokryjeme vrstvou cibule s česnekem (i s olejem). Můžeme trošku posolit. Na celou směs rozklepneme vejce. Předem je nerozšleháváme. Jen rovnoměrně rozklepneme a žloutek roztáhneme vidličkou. Můžeme znovu posypat kořením a pak už jen posypeme rozdrobeným nebo nastrouhaným balkánským sýrem.
Zeleninu s balkánským sýrem zapékáme zhruba 30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
Zapékaná zelenina se sýrem je dobrá se sterilovanou okurkou. Pro ty, co si nehlídají linii, můžeme zakápnout majonézou nebo tatarskou omáčkou.