Polévka je grunt, to všichni víme. Jen málokdo si bez poctivé a husté polévky umí představit zimní období. Zelňačka je plná vitamínů, dokáže skvěle zasytit i zahřát. Vyzkoušejte recept na poctivou domácí polévku z kysaného zelí vylepšenou masitou klobáskou.
2 ks | brambory | |
1 ks | cibule | |
2 l | voda | |
2 ks | klobása | |
500 g | kyselé zelí | |
8 kuliček | celý černý pepř | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
kmín | ||
bobkový list | ||
mletá sladká paprika | ||
podle potřeby | ||
máslo | ||
hladká mouka |
1. Na zelňačku s klobásou si nejprve připravíme veškerou zeleninu. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Kysané zelí podle potřeby překrájíme.
2. Nakrájené brambory dáme samostatně vařit s kmínem a uvaříme je doměkka. Překrájené zelí dáme vařit zvlášť bobkovým listem a celým pepřem. Zelí vaříme asi 30 minut. Zelí a brambory nevaříme nikdy pospolu, brambory by nám nezměkly, nebo by se vařily zbytečně dlouho.
3. Mezitím si na rozpuštěném másle (lze samozřejmě použít i jiný tuk - sádlo, olej) opečeme na kostičky nebo na kolečka nakrájenou klobásu. Přidáme cibuli, osmahneme a nakonec zaprášíme hladkou moukou a sladkou mletou paprikou. Za stálého míchání takto uděláme jíšku, která nám zelňačku zahustí.
4. K jíšce s klobásou a cibulí přelijeme celý obsah hrnce se zelím, samozřejmě i s vodou, ve které se zelí vařilo. Přidáme i uvařené brambory. Zelňačku s klobásou chvíli povaříme a máme hotovo. Podle potřeby polévku ještě dochutíme, můžeme zjemnit smetanou, ale takto připravená zelňačka je výborná i bez smetany.
!TIP k servírování
Každou porci zelňačky v talíři nebo v hrnečku na polévku dozdobíme lžící zakysané smetany a přidáme i 2 - 3 kolečka klobásy zastudena.
!TIP k dochucení
Ještě lepší chuti docílíme, použijeme-li kromě mleté sladké papriky také papriku uzenou. A místo vody, ve které zelí vaříme, vývar z uzených kostí.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Klasické i neotřelé recepty s kysaným zelím nejen na víkend
Cenově dostupné a hlavně velmi zdravé kysané zelí je neodmyslitelnou součástí podzimního a zimního jídelníčku. Naše tělo dokáže prohřát, dodat mu spoustu vitamínů a o stupínek výš posunout naši imunitu. Vybrali jsme pro vás pár skvělých receptů.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Stary
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena