Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptySváteční pomalu pečená kachna po provensálsku
Albert logoAlbert logo
  • Sváteční pomalu pečená kachna po provensálsku
Sváteční pomalu pečená kachna po provensálsku

Sváteční pomalu pečená kachna po provensálsku

Když se řekne pečená kachna, každému se vybaví ta v kombinaci s dušeným zelím a knedlíkem. Vyzkoušejte něco odvážnějšího. Recept na kachnu po provensálsku na svou sofistikovanou chuť chytne i toho největšího zastánce tradic.
Náročné
Více než 60 minut
4/5
Francouzská
Sváteční
Hlavní chod

Ingredience4 porce

4 porce
  • Kachna celá 2 kg
  • Cibule 2 ks
  • Petrželka čerstvá 1 hrs.
  • Tymián čerstvý 1 plž
  • Česnek 8 strouž.
  • Bobkový list 2 ks
  • Sůl
  • Pepř
  • Řapíkatý celer 2 řap.
  • Koření provensálské 1 plž
  • Rajský protlak 140 g
  • Bílé víno suché 125 ml
  • Vývar kuřecí 250 ml
  • Cukr krupicový
  • Olivy zelené 20 ks
  • Kachna celá 2 kg
  • Cibule 2 ks
  • Petrželka čerstvá 1 hrs.
  • Tymián čerstvý 1 plž
  • Česnek 8 strouž.
  • Bobkový list 2 ks
  • Sůl
  • Pepř
  • Řapíkatý celer 2 řap.
  • Koření provensálské 1 plž
  • Rajský protlak 140 g
  • Bílé víno suché 125 ml
  • Vývar kuřecí 250 ml
  • Cukr krupicový
  • Olivy zelené 20 ks

Příprava

1
Kachnu naporcujte ostrým nožem na čtvrtiny. Hřbet, křídla a krk odložte stranou. Kůži na stehnech a prsou několikrát propíchejte vidličkou.
2
Troubu dejte předehřát na 250 °C.
3
Nadrobno nasekejte 2 cibule a rozprostřete část na dno pekáče. Přidejte k ní hrst nasekané petrželky, 1 lžíci tymiánu, 8 rozpůlených stroužků česneku, 2 bobkové listy a na kousky pokrájené 2 řapíky celeru.
4
Kachnu ze všech stran osolte, opepřete a poprašte provensálským kořením. Poté ji položte do pekáče na zeleninu a pečte 10 minut.
5
Opět propíchejte kůži, přikryjte pekáč alobalem a pečte pomalu 3 hodiny na 130 °C. Maso tak bude měkké a výpek vypečený v pekáči.
6
Během pečení si v hrnci se silným dnem opečte na kachním tuku hřbet, krk a křídla do zlatohněda.
7
Přidejte druhou část nasekané cibule a osmahněte ji dozlatova. Slijte vypečený tuk a vmíchejte 1 balení rajského protlaku. Opékejte 3 minuty, dokud nezačne protlak hnědnout, a zalijte 125 ml bílého vína.
8
Po chvíli vlijte 250 ml drůbežího vývaru, přidejte špetku cukru a vařte 60 minut na vyšším plameni. Jakmile se tekutina zredukuje na přibližně 250 ml, sceďte a z hladiny seberte tuk.
9
Vytáhněte z trouby pekáč s kachnou a vykostěte ji.
10
Zeleninu a bylinky z pekáče přesuňte do pánve tak, aby na ní nebylo moc tuku. Zalijte scezeným vývarem a přidejte balíček zelených oliv bez pecek. Vařte společně přibližně 10 minut.
11
Hotovo máte, jakmile je šťáva hustá. Kachna je nejlepší, když ji před podáváním necháte opéct pod grilem, aby měla křupavou kůrčičku. Nyní už svolejte všechny ke stolu. Na provensálskou kachnu jen tak nezapomenou.
1
Kachnu naporcujte ostrým nožem na čtvrtiny. Hřbet, křídla a krk odložte stranou. Kůži na stehnech a prsou několikrát propíchejte vidličkou.
2
Troubu dejte předehřát na 250 °C.
3
Nadrobno nasekejte 2 cibule a rozprostřete část na dno pekáče. Přidejte k ní hrst nasekané petrželky, 1 lžíci tymiánu, 8 rozpůlených stroužků česneku, 2 bobkové listy a na kousky pokrájené 2 řapíky celeru.
4
Kachnu ze všech stran osolte, opepřete a poprašte provensálským kořením. Poté ji položte do pekáče na zeleninu a pečte 10 minut.
5
Opět propíchejte kůži, přikryjte pekáč alobalem a pečte pomalu 3 hodiny na 130 °C. Maso tak bude měkké a výpek vypečený v pekáči.
6
Během pečení si v hrnci se silným dnem opečte na kachním tuku hřbet, krk a křídla do zlatohněda.
7
Přidejte druhou část nasekané cibule a osmahněte ji dozlatova. Slijte vypečený tuk a vmíchejte 1 balení rajského protlaku. Opékejte 3 minuty, dokud nezačne protlak hnědnout, a zalijte 125 ml bílého vína.
8
Po chvíli vlijte 250 ml drůbežího vývaru, přidejte špetku cukru a vařte 60 minut na vyšším plameni. Jakmile se tekutina zredukuje na přibližně 250 ml, sceďte a z hladiny seberte tuk.
9
Vytáhněte z trouby pekáč s kachnou a vykostěte ji.
10
Zeleninu a bylinky z pekáče přesuňte do pánve tak, aby na ní nebylo moc tuku. Zalijte scezeným vývarem a přidejte balíček zelených oliv bez pecek. Vařte společně přibližně 10 minut.
11
Hotovo máte, jakmile je šťáva hustá. Kachna je nejlepší, když ji před podáváním necháte opéct pod grilem, aby měla křupavou kůrčičku. Nyní už svolejte všechny ke stolu. Na provensálskou kachnu jen tak nezapomenou.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 7 dní

Od 24.04.2024 do 30.04.2024

Platný ještě 14 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Platný ještě 7 dní

Od 24.04.2024 do 30.04.2024

Platný ještě 14 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.