Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyMátový dort
Albert logoAlbert logo
  • Mátový dort
Mátový dort

Mátový dort

Snadné
Více než 60 minut
4/5

Ingredience8 porcí

8 porcí
  • Máta
  • Mléko plnotučné 280 ml
  • Mouka hladká 225 g
  • Cukr krupicový 350 g
  • Kakao 90 g
  • Kypřící prášek 1,5 člž
  • Jedlá soda 1,5 člž
  • Sůl 1,5 člž
  • Olej řepkový 120 ml
  • Vanilkový extrakt 1 člž
  • Voda 180 ml
  • Vejce 2 ks
  • Led
  • Cukr moučkový 500 g
  • Potravinářské barvivo
  • Máslo 460 g
  • Máta
  • Mléko plnotučné 280 ml
  • Mouka hladká 225 g
  • Cukr krupicový 350 g
  • Kakao 90 g
  • Kypřící prášek 1,5 člž
  • Jedlá soda 1,5 člž
  • Sůl 1,5 člž
  • Olej řepkový 120 ml
  • Vanilkový extrakt 1 člž
  • Voda 180 ml
  • Vejce 2 ks
  • Led
  • Cukr moučkový 500 g
  • Potravinářské barvivo

Příprava

1
Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
2
Rozmačkané mátové lístky dejte do rendlíku a přilijte mléko. Přiveďte zvolna k varu, ztlumte plamen a nechte mírně vařit zhruba 15 minut, občas promíchejte. Stáhněte z plamene, vylovte mátové lístky a odměřte 240 ml mléka. Zbytek i s lístky vyhoďte.
3
V míse smíchejte všechny suché suroviny na těsto, v menší misce prošlehejte vychladlé mátové mléko, olej, vanilkový extrakt a vejce. Obsah mísy přelijte k suchému mixu, vmíchejte teplou vodu. Těsto vlijte do připravených forem a pečte 25–30 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda jsou korpusy upečené, neměly by na ní ulpívat drobečky.
4
Nechte chladnout 10 minut ve formách, pak korpusy vyklopte na mřížku.
5
Připravte krém. Mátové lístky rozmačkejte v rendlíku a přidejte máslo. Zvolna zahřívejte 15 minut na nízkém plamenu, občas promíchejte. Vyndejte mátové lístky a máslo přendejte do velké mísy a posaďte na ledové kostky, aby zchladlo, a elektrickým šlehačem šlehejte, až bude máslo světlé a nadýchané, postupně zašlehávejte cukr a sůl.
6
Pokud je potřeba, zarovnejte nožem povrch vychladlých korpusů. Naneste vyšší vrstvu krému navrch jednoho korpusu, na něj posaďte druhý. Pomocí stěrky naneste tenkou vrstvu krému na celý dort. Přesuňte ho do lednice nebo do mrazáku, aby základní vrstva krému ztuhla. Zbylý krém rozdělte do čtyř misek a tři obarvěte zeleným barvivem tak, abyste získali škálu odstínů od světlé po nejtmavší. Neobarveným krémem naplňte cukrářský pytlík s velkou hubičkou a naneste ho na vršek dortu, pokud vám zbyde, i po obvodu. Postupně plňte pytlík jednotlivými odstíny od nejsvětlejší po nejtmavší a nanášejte krém po obvodu dortu. Každou vrstvu uhlaďte stěrkou.
1
Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
2
Rozmačkané mátové lístky dejte do rendlíku a přilijte mléko. Přiveďte zvolna k varu, ztlumte plamen a nechte mírně vařit zhruba 15 minut, občas promíchejte. Stáhněte z plamene, vylovte mátové lístky a odměřte 240 ml mléka. Zbytek i s lístky vyhoďte.
3
V míse smíchejte všechny suché suroviny na těsto, v menší misce prošlehejte vychladlé mátové mléko, olej, vanilkový extrakt a vejce. Obsah mísy přelijte k suchému mixu, vmíchejte teplou vodu. Těsto vlijte do připravených forem a pečte 25–30 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda jsou korpusy upečené, neměly by na ní ulpívat drobečky.
4
Nechte chladnout 10 minut ve formách, pak korpusy vyklopte na mřížku.
5
Připravte krém. Mátové lístky rozmačkejte v rendlíku a přidejte máslo. Zvolna zahřívejte 15 minut na nízkém plamenu, občas promíchejte. Vyndejte mátové lístky a máslo přendejte do velké mísy a posaďte na ledové kostky, aby zchladlo, a elektrickým šlehačem šlehejte, až bude máslo světlé a nadýchané, postupně zašlehávejte cukr a sůl.
6
Pokud je potřeba, zarovnejte nožem povrch vychladlých korpusů. Naneste vyšší vrstvu krému navrch jednoho korpusu, na něj posaďte druhý. Pomocí stěrky naneste tenkou vrstvu krému na celý dort. Přesuňte ho do lednice nebo do mrazáku, aby základní vrstva krému ztuhla. Zbylý krém rozdělte do čtyř misek a tři obarvěte zeleným barvivem tak, abyste získali škálu odstínů od světlé po nejtmavší. Neobarveným krémem naplňte cukrářský pytlík s velkou hubičkou a naneste ho na vršek dortu, pokud vám zbyde, i po obvodu. Postupně plňte pytlík jednotlivými odstíny od nejsvětlejší po nejtmavší a nanášejte krém po obvodu dortu. Každou vrstvu uhlaďte stěrkou.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 2 dny

Od 24.04.2024 do 30.04.2024

Platný ještě 9 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Platný ještě 2 dny

Od 24.04.2024 do 30.04.2024

Platný ještě 9 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.