Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyPečená krůta
Albert logoAlbert logo
  • Pečená krůta
Pečená krůta

Pečená krůta

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Díkuvzdání
Hlavní chod

Ingredience10 porcí

10 porcí
  • Krůta celá 5 kg
  • Tymián čerstvý 1 svaz.
  • Česnek 8 strouž.
  • Olej olivový 60 ml
  • Hořčice dijonská 70 g
  • Vývar kuřecí 1,5 l
  • Sůl
  • Med 90 g
  • Šťáva z krůty
  • Led
  • Mouka hladká 35 g
  • Máslo 150 g
  • Krůta celá 5 kg
  • Tymián čerstvý 1 svaz.
  • Česnek 8 strouž.
  • Olej olivový 60 ml
  • Hořčice dijonská 70 g
  • Vývar kuřecí 1,5 l
  • Sůl
  • Med 90 g
  • Šťáva z krůty
  • Led
  • Mouka hladká 35 g
  • Máslo 150 g

Příprava

1
Troubu předehřejte na 180 °C.
2
Krůtu omyjte, dobře osušte a do břišní dutiny dejte svazek tymiánu a přepůlenou palici česneku. Poté svažte nohy kuchyňským provázkem a prstem jemně oddělte kůži na prsou od masa, abyste vytvořili kapsu. Máslo smíchejte vidličkou s hořčicí a pak jim naplňte vzniklou kapsu na prsou. Poté dejte krůtu na mřížku do pekáčku, potřete olejem a důkladně osolte.
3
Do pekáčku nalijte litr vývaru, přiklopte lehce pomaštěným alobalem a pečte 3 hodiny. Poté alobal odklopte a pečte dalších 45 minut. Každou čtvrthodinku potírejte výpekem. Vyjměte z trouby a potřete medem.
4
Udělejte šťávu. Krůtu vyjměte z pekáče, dejte ji stranou, ale udržujte teplou. Vypečenou šťávu přelijte do rendlíku s kostkami ledu a počkejte, až se oddělí tuk a začne tuhnout. Dvě lžíce tuku dejte zpět do pekáčku, zbytek vyhoďte, šťávu zpod tuku uschovejte. Na tuk nasypte mouku a na středním ohni zahřívejte do světle jíšky.
5
Šťávu smíchejte se zhruba půl litrem vývaru, abyste získali litr tekutiny. Tu opatrně vlévejte na jíšku, prošlehejte a 4–5 minut povařte, aby obsah zhoustl. Podávejte společně, kousky krůty přelité hustou šťávou.
1
Troubu předehřejte na 180 °C.
2
Krůtu omyjte, dobře osušte a do břišní dutiny dejte svazek tymiánu a přepůlenou palici česneku. Poté svažte nohy kuchyňským provázkem a prstem jemně oddělte kůži na prsou od masa, abyste vytvořili kapsu. Máslo smíchejte vidličkou s hořčicí a pak jim naplňte vzniklou kapsu na prsou. Poté dejte krůtu na mřížku do pekáčku, potřete olejem a důkladně osolte.
3
Do pekáčku nalijte litr vývaru, přiklopte lehce pomaštěným alobalem a pečte 3 hodiny. Poté alobal odklopte a pečte dalších 45 minut. Každou čtvrthodinku potírejte výpekem. Vyjměte z trouby a potřete medem.
4
Udělejte šťávu. Krůtu vyjměte z pekáče, dejte ji stranou, ale udržujte teplou. Vypečenou šťávu přelijte do rendlíku s kostkami ledu a počkejte, až se oddělí tuk a začne tuhnout. Dvě lžíce tuku dejte zpět do pekáčku, zbytek vyhoďte, šťávu zpod tuku uschovejte. Na tuk nasypte mouku a na středním ohni zahřívejte do světle jíšky.
5
Šťávu smíchejte se zhruba půl litrem vývaru, abyste získali litr tekutiny. Tu opatrně vlévejte na jíšku, prošlehejte a 4–5 minut povařte, aby obsah zhoustl. Podávejte společně, kousky krůty přelité hustou šťávou.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 20.03.2024 do 26.03.2024

Platný ještě 9 dní

Od 20.03.2024 do 31.03.2024

Platný ještě 4 dny

Od 20.03.2024 do 26.03.2024

Platný ještě 9 dní

Od 20.03.2024 do 31.03.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.