Ze všech surovin, kromě rozinek, vypracujeme na vále těsto. Můžeme nechat v chladnu na talířku zabalené v mikrotenovém sáčku odpočinout i do druhého dne. Pak ukrojíme třetinu těsta,uválíme váleček o průměru asi 2cm. Nakrájíme malé dílky. Z každého tvoříme v ruce kuličku a dáme s odstupem na plech. Pokud máme hliníkový, použijeme pečící papír. Kuličky děláme menší - při pečení nabudou. Když máme plný plech, vtlačujeme do každé kuličky mírným tlakem suchou rozinku. Pečeme ve velmi mírné troubě, protože kakaové se rádo rychle připálí - hlídáme.
2
Poznámka: je to podobný recept jako již uvedené nezdařené bradavice, ale nedrobí se, protože je z hladké mouky a koupeného domácího sádla. V rodině je moc oblíben (není tak sladký) a proto ho peču s úspěchem již 40 let.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Ivana Přikrylová
|20. 11. 2007 13:41
Dělávám stejné kuličky, jen místo rozinky udělám obráceným koncem vařečky do každé kuličky jamku a tu naplním marmeládou a upeču.
Jarka L.
|15. 11. 2007 13:50
Milá Marsí,pociťuji, že čím více se dostávám do společnosti takových skvělých kuchařinek jako jsou na tomto serveru, tím více nemohu odolat pokušení vyzkoušet množství prima receptů.No jo, ale kdo to má ochutnávat, když váha i věk jdou stále nahoru? Přidám Ti ještě jedno malé nepečené...
Marsí
|15. 11. 2007 11:24
U nás tomu říkáme " sádlové koláčky"...no a jestli to tak dámy půjde dál, tak nevím. Loni jsem pekla 17 druhů a letos při kompletaci receptů jsem skončila na 20-ti pečených a ještě nemám vybráno nepečené. Budu to muset tedy hooodně zkorigovat....-))
Jana z VM
|14. 11. 2007 14:34
Jaruš, já vyzkouším několik variant a pak dám po Vánocích vědět, která měla největší úspěch :o)taky peču dost druhů a pořád kupuju další a další časopisy s dalšíma a dalšíma receptama a zakládám i ty z těchto stránek. Potom upeču sice pár nových, ale základ tvoří stejně pořád ty staré osvědčené a oblíbené....
Jarka L.
|14. 11. 2007 12:26
Jani z VM nezkoušela, protože to je jediné cukroví (asi z 12-15 druhů), které každoročně peču, mající jako jediné z toho množství ozdobu rozinku.Všechna cukroví, která peču jsou z jiného těsta, jiných barev a tvarů i ozdob.Na míse to nemá chybu.Jinak děkuji velmi za nápad.
Jana z VM
|14. 11. 2007 10:10
Nezkoušela jste, Jarko, dát místo rozinek něco jiného, třeba sušené brusinky, třešně či jahody? Myslím, že s brusinkami by to nemuselo být taky špatné Jsou návinné a ne moc sladké.