Jestliže chutná chřest nahořkle, pomůže kousek bílého chleba nebo malý hlávkový salát, který vložíme do vody, v níž budeme chřest vařit.
Světlý prejt: Uvařené maso jen na hrubo posekáme, přidáme Prejty podáváme s bramborem a kyselým zelím.
Uvařené maso jen na hrubo posekáme, přidáme syrová, ale mletá játra, dále umletou máčenou housku. Osolíme
Pohanku přebereme, opražíme nasucho na pánvi, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a povaříme cca 10
Cibuli jemně nakrájíme a osmažíme na tuku dozlatova, můžeme na ni podusit houby a necháme vystydnout.
Cuketový prejt pečeme při 180 °C asi 45 minut dozlatova Cuketový prejt podáváme jen tak, s pečivem nebo brambory
Pekáček vymažeme olejem a vylijeme do něj cuketovou stupňů, 40-50 minut, podle toho, jestli chceme mít prejt
V hrnci zahřejeme olej a 5-10 minut na něm opečeme cibuli. Přidáme plátky česneku a po minutě i nastrouhanou
Cuketu nakrájíme na stejně velké hranolky. Lehce zaprášíme moukou. Vejce si rozšleháme, osolíme, opepříme