Prémiový obsah
★★★
13K čtenářů
Vánoční kuba Proslulé jídlo chudých obyvatel podhorských, na houby bohatých krajů je dnes velmi módní záležitost. tradičně se připravovalo z malých trhaných krupek, nebo naopak velkých krup perliček a z hub zvaných modráky, které při tepelné úpravě černají, a ještě se zapékalo v troubě podobně jako nákyp. Někdy se ke Kubovi podávalo i kyselé zelí, jinde jako na Klatovsku, ho mají v oblibě v kombinaci se sladkou muzikou či odvárkou. V bohatších domácnostech se do něj dávala i vyškvařená slanina nebo škvarky.
1 h 10 m
Kuchař Berda
Aby sůl ve slánce netvrdla, přidejte do slánky několik zrnek rýře nebo suchého hrášku.
Vánoční kuba Proslulé jídlo chudých obyvatel podhorských VÁNOČNÍ KUBA Kuba je jídlo nekonečných možností.
Kroupy propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Zcedíme, pekáček vymažeme sádlem a do misky dáme kroupy
Houby si namočíme na chvíli do vody, kroupy uvaříme dle návodu. Na pánvi osmahneme nakrájenou cibuli
Krupky a houby přes noc namočíme do vody, další dem krupky uvaříme doměkka. Na sádle osmahneme cibulku
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě téměř doměkka. Houby namočte do studené vody, Slaninu nakrájejte
Sušené houby namočíme na chvíli do studené vody, potom scedíme a vymačkáme. Sekanou cibuli vložíme do
Do katsrolku dáme mléko a přidáme houby, takto necháme 20 minut máčet. Poté 5 minut povaříme, kroupy
Kroupy spolu s houbami namočíme a necháme přes noc ve vodě. Poté vaříme kroupy dvě hodiny. Na pánvi
Předem si namočíme ve vodě krupky a do jiné vody sušené houby. Maso pokrájíme na větší kostky a vaříme
Upečeného vánočního Kupu před podáváním zdobíme pórkem video.aktualne.cz/embed_iframe/ochutnejte-tradicni-vanocni-pokrm-houboveho-kubu
Kroupy propláchneme studenou vodou. Poté je dáme do hrnce a zalijeme je dvojnásobným množstvím vody.