Prdelačka
Každý, kdo byl někdy na pořádné zabijačce, jistě ochutnal prdelačku neboli zabijačkovou polévku, též zvanou bouřku. Vydatné jídlo ze silného vývaru a krup zasytí a zahřeje.
Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Energie | 546 kJ / 130 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,95 g |
Tuky | 0,34 g |
Vláknina | 9,28 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 15 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 25,80 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Polévku podáváme s rohlíkem. Zprvu jsme dávali do polévky krupky, nebo rýži, ale zdálo se nám to být zdlouhavé z důvodu jejich máčení a předvaření. Zahuštění nám udělá stejnou službu i syrový brambor, který má škrob a tak je polévka taková trošku krémovější. A hlavně nahrubo nastrouhaný brambor zkracuje vaření a není nutná předběžná příprava. JDE POUZE O ZKRÁCENÍ VAŘENÍ.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
29. 9. 2021 16:35
29. 9. 2021 15:15
29. 9. 2021 14:26
2. 2. 2018 20:26
30. 1. 2014 15:51
30. 1. 2014 15:34
Jo a nechce se mi přihlašovat, takže píšu jako neregistrovaný uživatel, protže i s tím je tady potíž.
30. 1. 2014 14:54
U nás se zas říká této polévce " Černá polévka"
30. 1. 2014 14:48
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3962
30. 1. 2014 14:41
30. 1. 2014 14:27
Ta Vaclava je rekneme takova variace (masox, brambor, ryze).
Vysvetleni rozmarynaH opravdu famozni, diky!
Na posledni zabijacce v Cechach jsem byla pred 20-ti lety. Ani tenkrat jsem neslysela vyraz "Prdelacka" a to vim velice dobre, neb mi one polevky vrazili dva hrnce do vysokeho snehu, dali mi stolicku a rekli mi: "Michej furt, pomalu a jiste".
30. 1. 2014 14:24
Nevím, jak tomu říkali staročeši ale u nás byla buď světlá, nebo tmavá zabíjačková polévka. S názvem prdelačka jsem se potkal až v dospělosti. Napřed jsem myslel, že si ze mě dělají prdel a pak se mi neudělalo dobře...
Pozítří jsem pozván na zabíjačku do Holomóca..., tak jsem žádostiv, jak to zovou mladočeši křtění Moravou...
********
U nás ji míváme v mrazáku a když dojde, tak si na ni občas dojdu do bufáče. Kvalita se různí a teď už je mi jasné proč asi...
30. 1. 2014 13:37
Nicméně se u nás ten výraz opravdu nepoužíval, ani nikdo jiný ve vsi. Obě polévky miluju , jen se k nim už teď tak často nedostanu
30. 1. 2014 13:29
30. 1. 2014 13:21
30. 1. 2014 13:14
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez.
Přidáno před 6 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Právě bylo uvařeno:
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Wanilor uvařila před 30 minutami
Brokolicová polévka
Jindriskas uvařil před 47 minutami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Fitulka uvařila před 1 hodinou
Nadýchaná banánová buchta
Ivcatkoo uvařila před 2 hodinami
Krkovička po farářsku
Paja72 uvařila před 2 hodinami
Kuřecí prsa v jemné smetanové omáčce
Anetka.a uvařil před 3 hodinami
Jednoduchý mascarpone krém
eliskac uvařila před 3 hodinami
Krevety s brokolicí a špagetami
mibrix uvařil před 3 hodinami
Jarní palačinka z červené čočky s uzeným lososem a medvědím česnekem
kraloja uvařila před 6 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: zabijackova polevka domácí prdelačka prdelačka z prejtu prdelanka polévka prdelačka prdelačka z jelita prdelačka z jelit polívka prdelačka prdelacka polevka černá polévka polévka prdelačka recept jelitový prejt trdelacka jak se vaří prdelačka prdelanka recept polevka z jelita prdelačka polívka prdelacka z krve jelitová polévka prdelonka
Suroviny: jelito, česnek, cibule, majoránka, vývar vepřový, pepř mletý, brambory, sádlo, rýže
Prdelačka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pkX2
48 názorů