Černá omáčka
Jedná se o staročeský recept, dnes již většinou zapomenutý. Kdysi býval hlavním chodem vesnické štědrovečerní večeře, neboť zaječí maso bylo běžně dostupné. Dnes tomu již tak není, proto se tam, kde se vánoční zvyky dodržují, používá maso králičí.
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 9 301 kJ / 2 223 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 167,40 g |
Tuky | 91,42 g |
Vláknina | 34,51 g |
Cholesterol | 332 mg |
Sodík | 4,04 g |
Sůl | 9,98 g |
Sacharidy | 166,61 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
V naší rodině nesmí tato omáčka chybět na štědrovečerním stole. Na fotce je v omáčce už vykostěné maso.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 12. 2011 14:24
Bibinka:bibinko u babičky jsem jí nikdy neměla a byla to taky moje babička. Ale i přesto u nás tato dobrota zahnízdila, máme ji nejraději s domácí vánočkou, až přijedeš dám Ti recept. Dáša
13. 6. 2011 15:42
Teprve teď jsem si všimla tady toho receptu.Černou omáčku dělám nejen na vánoce, máme ji moc rádi. Dělala jsem ji už zlehčeho, ale nejvíc nám chutná ze zajíce. Kvůli tularémii už jsme zajíce dlouho neměli. Jde i ze srnčího a kančího masa.
29. 11. 2010 18:29
No to je přímo adventní vzpomínka.Dělávala nám to babička a moc nám to chutnalo.Dělávala to s rybou,(dělávala také kapra namodro)ale ryby jsme jako děti nejedli,jedli jsme solo omáčku.
29. 11. 2010 07:38
toto sa mi páči...
29. 11. 2010 00:30
+5
28. 11. 2010 22:24
no..takze uz viem, ako nabuduce budem pripravovat kralika....omacka je velmi velmi zaujimava
28. 11. 2010 21:53
Tak toto je opravdu zajímavý recept, ukládám. Zvláště mně překvapuje ta vánočka ?? a dávám 2. body
28. 11. 2010 21:47
Hellčo, po té tvé omáčce se mi vybavily krásné vzpomínky na mojí babičku, která jí bytostně milovala, musela na Vánoce být a taky jí perfektně uměla, u nás se nezahnízdila a prostě jí nemusíme, to je ovšem náš problém a tobě dávám ten 1.bod
Taky jsem jí viděla dělanou z ryby
Taky jsem jí viděla dělanou z ryby
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí hořčicové řízečky
Přidáno před 1 hodinou
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 12 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 18 hodinami
Klobásy
Přidáno před 23 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno 29. 4. 2024 09:32
Právě bylo uvařeno:
Hamburská vepřová kýta
MajaFero uvařila před 13 hodinami
Staré dobré punčové řezy
MajaFero uvařila před 13 hodinami
Dobré řezy
Dittrisanda uvařila před 14 hodinami
Muffiny s kousky čokolády
andrejkowa.nela uvařila před 14 hodinami
Bezlepková rychlá pizza
LenkaMH uvařila před 14 hodinami
Hrnková bábovka
jalamo uvařila před 16 hodinami
Buchtičky s krémem
Grecmanova uvařil před 17 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
Kody74 uvařila před 17 hodinami
Vydatný kuřecí vývar
Kody74 uvařila před 17 hodinami
Čočka na kyselo
Foxina uvařila před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
Mořidel na zvěřinu je několik druhů. Vyberte si, které vám nejvíce k naložení masa vyhovuje
Další recepty
Tématické fráze: černá omáčka černa vanočni omačka vánoční černá omáčka černá omáčka recept recept černá omáčka omacka na černo recept na černou omáčku černá omáčka - recept černá omáčka z králíka vánoční černá omáčka recept štědrovečerní omáčka recepty černá omáčka černá omáčka vánoční černáomáčka černá švestková omáčka černá omáčka na vánoce jak se vari cerna omacka recept na vanoční černou omáčku štědrovečerní černá omáčka recepty na vánoční černou omáčka
Suroviny: maso zaječí, mrkev, petržel, celer, cibule, sůl, cukr, máslo, olej, povidla švestková, švestky sušené, rozinky, mandle, perník, koření nové koření, pepř, bobkový list, citron
Černá omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wkjJ
8 názorů