Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Z křehkého odpalovaného těsta upečeme drobné bochánky, které plníme jemnou a nadýchanou šlehačkou. Tím se také profiterolky liší od nám známých věnečků. Navíc je jejich povrch politý čokoládovou polevou, takže souhra chutí je opravdu dokonalá.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
z dávky vyjde asi 35 ks
Nutriční hodnoty
Energie | 17 030 kJ / 4 070 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 61,29 g |
Tuky | 299,58 g |
Vláknina | 18,30 g |
Cholesterol | 1,49 g |
Sodík | 877 mg |
Sůl | 2,13 g |
Sacharidy | 273,08 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zdroj: Iveta Fabešová Sladká Francie, upraveno.
A pro ty, kteří si něco chtějí o tomto cukroví přečíst, jsem zkopírovala nějaké povídání:
Profiteroles jsou tradiční francouzskou a italskou sladkostí. Jedná se o obdobu nám dobře známého větrníku, ale s tím rozdílem, že profiteroles jsou polité čokoládou, menší, a lehčí. Zatímco poctivý větrník vás dokáže zasytit, profiteroles do sebe můžete soukat jeden za druhým a přesto vás nebudou tížit v žaludku. A garantuju vám, že jakmile ochutnáte jeden kousek, budete chtít další. Těsto je nadýchané jako obláček, zjemňuje ho lehce sladká šlehačka a celý dezert korunuje silná vrstva hořké čokolády. Navíc k vytvoření tohoto zážitku stačí jen pár lžic cukru; dokonce si dovedu představit, že by dezert šel vytvořit úplně bez cukru, aniž by utrpěla jeho chuť. Co se týká přípravy, v postupu se neskrývá nic složitého, takže každý, kdo umí zapnout sporák, troubu a šlehač, se může směle pustit do díla! Doporučuji i začátečníkům, kteří chtějí někoho ohromit svými čerstvě nabytými cukrářskými schopnostmi.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 5. 2021 20:20
tak recept vyzkoušen a mohu doporuči, s těstem žádný problem, vše v pohodě, jen jsem nezvladla cukrařským pytlíkem dělat malé "bobky" takže jsem udělala jeden plech větších cca 6cm průmer, a jen jednu šlehačku jsem použila. Příště dám šlehačky dvě. Recept mohu jedině doporučit.
13. 9. 2015 22:10
danka1965:
Cosi podobného se mi také stalo… Zatímco u makronek jsem to vyřešil (bylo to počasím), tak u výroby listového těsta jsem to vzdal
Z praxe ale vím, že drtivá většina nezdarů pramení:
a) ve špatném přepočtu surovin
b) v blbém odměření těchto
c) v teplotě
Autorka píše „…malilinko upraveno“ No, proti zažitým pravidlům přípravy odpalovaného těsta malilinko upravila akorát dávkování vajec (pův. rcp: http://www.pradobroty.cz/2012/02/profiteroles.html )
Pokud jste opravdu neudělala „kopanec“ a navážila pokaždé stejně jako poprvé, pak mě napadá už pouze ta teplota… Např. vařila jste vždy ve stejném hrnci (nejlepší je litiňák)? A odpalovala na stejném plameni? a pokaždé stejně dlouho? Já se neřídím časem (jak se tu píše), ale podle toho, jak se odpalovaná hmota chová a zahřívám tak dlouho, až se z těsta udělá tzv. „koule“
Dám vám knížecí radu: Zkuste jiný recept…, resp. jiný postup
Cosi podobného se mi také stalo… Zatímco u makronek jsem to vyřešil (bylo to počasím), tak u výroby listového těsta jsem to vzdal
Z praxe ale vím, že drtivá většina nezdarů pramení:
a) ve špatném přepočtu surovin
b) v blbém odměření těchto
c) v teplotě
Autorka píše „…malilinko upraveno“ No, proti zažitým pravidlům přípravy odpalovaného těsta malilinko upravila akorát dávkování vajec (pův. rcp: http://www.pradobroty.cz/2012/02/profiteroles.html )
Pokud jste opravdu neudělala „kopanec“ a navážila pokaždé stejně jako poprvé, pak mě napadá už pouze ta teplota… Např. vařila jste vždy ve stejném hrnci (nejlepší je litiňák)? A odpalovala na stejném plameni? a pokaždé stejně dlouho? Já se neřídím časem (jak se tu píše), ale podle toho, jak se odpalovaná hmota chová a zahřívám tak dlouho, až se z těsta udělá tzv. „koule“
Dám vám knížecí radu: Zkuste jiný recept…, resp. jiný postup
5. 9. 2015 09:33
Ahoj, potřebovala bych poradit, kde dělám chybu. Když jsem udělala tyto větrníčky poprvé, byly úžasné a super se povedly. podruhé se mi těsto vůbec nepovedlo a od té doby to zkouším a je vždy nepovedené. Nevím, kde dělám chybu, ale těsto je děsně mastné ( poprvé nebylo) při dělání bobíků z něj máslo skoro odtéká a samozřejmě nevyskočí, ale jsou z toho malé tuhé bobky. Kdyby se mi to stalo jednou, tak řeknu, že jsem blbě vážila nebo měla divnou mouku, nebo divný vejce nebo já nevim co, ale už po třetí to zkouším a nic, stále stejný výsledek. Poprvé byly super, psala jsem nadšené komentáře a teď - katastrofa a vyhozené máslo a vejce. Kde může být chyba, nevíte někdo? Pak jsem to zkoušela podruhé nedlouho poté a hrůza. A teď po dlouhé době jsem se znovu odvážila, a opět nic.Jednu várku jsem vyhodila a zkusila druhou a je to stejné. . Vodu s máslem svařím, míchám, dvě minuty odpaluji, po přidání vajec už začíná být jasné, že to těsto je divné - mastné. Tak nevímMám přidat víc mouky?
8. 2. 2015 01:15
No, bigne ("bobečky"), ze kterých se profiterol tvoří, je praktičtější krémem plnit špičkou z cukrářského sáčku bez prořezání
5. 2. 2015 12:04
Recept sa mi veľmi páči. Ak si môžem dovoliť, mám ešte jeden zlepšovák:
Neodkrajujte čapičku, ale namáčajte ešte celé profiterolky tak do 1/4 - 1/3. nechajte čokoládu zatuhnúť a až potom odrežte, ale nie celkom, nechjajte kúsok neodrezaný, aby čapička držala na kúsku. Teraz už môžete napĺňať a každá čapička bude sedieť, ako riť (prdel) na šerbel (nočník).
Neodkrajujte čapičku, ale namáčajte ešte celé profiterolky tak do 1/4 - 1/3. nechajte čokoládu zatuhnúť a až potom odrežte, ale nie celkom, nechjajte kúsok neodrezaný, aby čapička držala na kúsku. Teraz už môžete napĺňať a každá čapička bude sedieť, ako riť (prdel) na šerbel (nočník).
15. 11. 2014 10:55
Nádhera jako vždycky od tebe ! Jelikož se mi nepovedou vždy stejné,vymyslela jsem si ,že bobečky peču ve formičkách na košíčky,tam nastřiknu těsto uložim na plech a pak se to nerozlézá a jsou všechny stejně veliké. Mám míň zkušenou ruku jako ty, tak proto.
17. 10. 2014 08:53
Klára: Já peču odpalované těsto na 250,až naskočí ,troubu stáhnu asi na 180 a pomalu dopékám 30 min. i déle.Aby byl vnitřek dodělaný.Stačí jeden vytáhnout a rozkrojit.
3. 5. 2013 07:16
janatka: moc mě těší, že jsi je zkusila a děkuji i za fotku jsem ráda, že jste si pochutnali.. hezký den
2. 5. 2013 21:48
Rebi-Naděnko...máš je moc krásné a určitě i moc dobré ty Tvé profíkyklasické věnečky peču běžně, ale trochu jinak a v jiném poměru a krém mám pudinkový s tvarohem ale ty "profíky" taky prubnua máš dalšího bodíka
2. 5. 2013 15:28
Povedly se i když jsem je neměla takové jako ty,ale chutnaly nám.Já jsem si špatně přečetla suroviny dala jsem tu Stelu,tak bylo trošku řidší těsto,jinak super vůbec to neubralo na chuti,bylo to rychlé a určitě budu dělat i nadále.
3. 2. 2013 18:08
Marča: rádo se stalo jestli je budeš dělat, držím palce, ať vše klapne
3. 2. 2013 18:05
Moc děkuju
3. 2. 2013 15:43
Marča: určitě můžeš péct v plynové, ale ani tu v žádném případě během pečení neotvírat a máslo čerstvé, žádné náhražky jako Hera apod.
3. 2. 2013 15:35
Mám dotaz : 1. jaké máslo je nejlepší použít?
2. můžu to péct v plynové troubě?
Předem děkuji za odpověď.
2. můžu to péct v plynové troubě?
Předem děkuji za odpověď.
6. 12. 2012 11:39
danka1965: jsem nadšena, že jsi nadšena mooc děkuju
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Soufflé buchta
Přidáno před 2 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 13 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 16 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 18 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Rybí filé s chřestem
topsysel uvařila před 2 minutami
Vídeňská roštěná s rýží
Obelix uvařila před 24 minutami
Nadýchaný hrnečkový perník
Sabos uvařila před 7 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
Valis uvařil před 10 hodinami
Kefírová bábovka
1anoli1 uvařila před 11 hodinami
Vepřový guláš
zutro uvařila před 11 hodinami
Pšenično-žitné dalamánky s prefermentem
Tonja uvařila před 11 hodinami
Francouzské brambory zapečené se sýrem Brie
Elivet uvařila před 12 hodinami
Kebab pro vegetariány
TondaJ uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Gougères aneb sýrové jednohubky z odpalovaného těsta. Pečou se jako věnečky a chutnají famózně
Prostřeno se syrovým masem. Naučte se s námi poctivý tatarák i ten falešný z řepy nebo z lilku
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak na nadýchané žloutkové věnečky? Podle tohoto receptu je zvládnete jako profík!
Další recepty
Tématické fráze: italské profiteroles profiterolky recept dorty a sladkosti aneb pečeme s láskou dorty a sladkosti aneb pečeme s láskou fotoalbum profiterol recept profiterolky masterchef recepty profiteroles slané recept profiterols kuličky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou italské čokoládové profiteroles jak správně použít ztužovač šlehačky recept na profiterolky pošli recept-odpalované věnečky profiterolky profiterolky recept na profiterols profitroles plnene kulicky profiteroles profitirolky recepty na zákusky
Suroviny: voda, máslo, mouka hladká, sůl, vejce, čokoláda hořká, voda, smetana ke šlehání, ztužovač šlehačky, cukr moučkový
Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLE7
119 názorů