Bigos pana Tadeusza
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 17 399 kJ / 4 159 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 457,81 g |
Tuky | 165,34 g |
Vláknina | 82,10 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 17,21 g |
Sůl | 41,50 g |
Sacharidy | 142,03 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Adam Mickiewicz „Pan Tadeusz”
Księga IV Dyplomatyka i łowy.
„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegną i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów.”
Tam v kotlících bigos hřáli. Těžko básníkovi
bigosu vůni, chuť i barvu podat slovy;
sluch pojme slov jen zvuky, rýmované stopy,
však tresti žaludek z nich městský nepochopí.
Neb jídla litevská i písně – cenit k tomu
Žít nutno na vsi, zdráv být, z honby brát se domů.
Leč chutným bigos jest i bez podmínek takých,
neb umělou je skladbou zelin všelijakých,
z nichž zeli sekané jde při něm nad vše jiné,
když, jak dí pořekadlo, samo do úst plyne.
To z vybraného masa nejlepší kusy
se v kotli uzavřeno ve své šťávě dusí,
mok ze všech žil jí prýští, žárem klokotaje,
až z nádoby to varem kypí přes okraje
a kořeněnou vůní povětří kol vssává.
Již bigos hotov. Lovci třikrát křikli „sláva”;
lžícemi zbrojný útok vedou v nádob lůně,
měď hřmí, dým buchá, bigos prchá jako vůně,
již zmizel, uletěl již! Prázdné kotle zejí,
z nich páry jako z jícnů zhaslých sopek vějí.
Překlad: Elišky Krásnohorské
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 6. 2013 19:59
16. 6. 2013 19:59
Dnes som povečerala pri špliechaní mora šalát z chobotnice...ale bigos je bigos. U nás sa udomácnil, varím v kotli a nikdy ho nie je dosť.
Páčko.
16. 6. 2013 19:54
16. 6. 2013 19:53
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 11 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Právě bylo uvařeno:
Halušky s brynzou pro Dášenku
Franibald uvařila před 1 hodinou
Losos s hořčično-smetanovou omáčkou
pvpa@email.cz uvařila před 1 hodinou
Pikantní krkovice na žampionech
MirkaD uvařila před 2 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
MilosCz uvařila před 4 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
MilosCz uvařila před 4 hodinami
Ananasová buchta
Yvona uvařil před 4 hodinami
Vepřové koleno v pomalém hrnci
Pacucha uvařila před 4 hodinami
Kuře neskutečně dobré
Okina uvařila před 4 hodinami
Nadýchané věnečky (50 ks)
Alhana uvařila před 6 hodinami
Cikánský řízek
eliskac uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Na Bílou sobotu pečeme mazance, beránky a velikonoční hlavičku. Křesťané světí oheň a očekávají vzkříšení Ježíše
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Slezské stryky: Nasucho opečené placky jsou suverénně nejlevnějším pokrmem z brambor. Na přípravu stačí jen 2 ingredience
Další recepty
Tématické fráze: bigos nejlepší recepty bigos nejlepší recept výborný vynikající bigos bigoš bigos bigos.pl bigos.pl bigos recept povaření masa před uzením připálené zelí vepřový bigoš jak uvařit bigus bigos-nejlepší recept bigoš v pomalém hrnci kwaszona kapusta bigos z uzeného masa povareni klobas pred uzenim pravy bigos watch krvavý valentýn bigos recept sušené švestky bigos pl
Suroviny: zelí kysané, zelí hlávkové, maso hovězí, klobása, bok uzený, vývar, švestky sušené, houby sušené, cibule, víno červené, protlak rajčatový, vavřín, jalovec, sádlo
Bigos pana Tadeusza
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DZjA
34 názorů