Datlové koláčky (cukroví)
Ochutnejte toto cukroví inspirované arabskou kuchyní. Těsto je ovoněné růžovou vodou a náplň tvoří datle, máslo a aromatické koření. Cukroví můžete tvarovat speciálními kleštičkami nebo ho upéct ve formičkách.
Suroviny pro 3 plechy
3 plechy
cca 150 ks
Nutriční hodnoty
Energie | 47 681 kJ / 11 396 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 124,46 g |
Tuky | 590,27 g |
Vláknina | 113,83 g |
Cholesterol | 332 mg |
Sodík | 818 mg |
Sůl | 1,80 g |
Sacharidy | 1 339,54 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kleštičky určené na zdobení cukroví zřejmě v Čechách neseženete, náhradní variantou by mohlo byt pečení cukroví ve formičkách např. na košíčky, nebo nějaký náhradní způsob zdobení. Samozřejmě je možné cukroví tvarovat také jinak než do formy válečku, těsto i naplň jsou poddajné, dobře tvarovatelné.
Datlové cukroví je receptem arabské kuchyně, připravuje se většinou v období svátku, zejména po postním měsíci ramadanu.
Do těsta se dále přidává špetka koření Mahlab, které je vyrobeno z drcených semen určitého druhu třesně, přesněji Sv. Lucie. A dále trocha drcené pryskyřice Mastixu. Obe koření lze vynechat.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 3. 2015 16:09
Jitka: Co furt máte všichni s těma kleštičkama
proč nepoužít normální formičky na těsto ?
proč nepoužít normální formičky na těsto ?
7. 12. 2013 14:43
aisha: Děkuji, Marti.
7. 12. 2013 14:41
Kleštičky které jsem použila mají stejný tvar jako zubatý otevřený oblouk (v odkazu od spagetky na druhé stránce), ale mám je zhruba poloviční velikosti než se nabízí v tom obchodě. S těma velkýma by se to asi zdobilo hůř.
7. 12. 2013 14:39
Leni, cukroví je nádherné.., děkuji za fotky. Do surovin doplním, že datle musí být měkké, aby někdo další zbytečně nebojoval s technikou..
7. 12. 2013 14:27
hosta: jituš, já dávala hodně dole na komentících odkaz na krimplovací kleště a marta písla, že ty ploché jsou přesně ono. Mrkni, je tam hodně druhů a určitě něco z toho bude kucharka mít. Jinak souhlas, nádhera
http://www.eshop-lilie.cz/katalog.php?typ=16176
http://www.eshop-lilie.cz/katalog.php?typ=16176
7. 12. 2013 14:21
Je to zdobené podobnýma kleštičkama jako má Martinka, jenom mají jiný tvar. Používám je na zdobení dortů. Jestli se chceš podívat jak vypadají, mám je vyfocené u receptu na svých stránkách.
http://www.mamincinyrecepty.cz/cukrovi/datlove-cuk...
http://www.mamincinyrecepty.cz/cukrovi/datlove-cuk...
7. 12. 2013 14:15
kucharka:nojo, ale jak jsi tu nádheru tvarovala? Máš taky nějaké kleštičky - nebo formičku?
7. 12. 2013 14:07
Děvčata, všem vám moc děkuji. To mletí na tom bylo to nejpracnější a musím přiznat, že bez manžela bych to asi nedala. Ale ta piplačka s formováním datlových válečků a těstových kuliček mě docela bavila, dělám to ráda. A cukrovíčko je moc dobré, jedna báseň. Jak píše Martinka, samo se rozplývá na jazyku. Vyzkoušejte, nebudete litovat. Jo, a růžovou vodu nemám, dala jsem místo ní citronovou šťávu.
7. 12. 2013 13:59
Lenko, pani ucitelka bude mit z Tvych kolacku velikanskou radost. A za to mleti datli si zaslouzis zlaty metal!! Mas je opravdu prekrasne.
7. 12. 2013 13:54
Lenka: No teda, ty jsou krásný, moc se ti to povedlo
7. 12. 2013 13:21
Kuchařka:Máš je nádherné a máš můj obdiv
7. 12. 2013 12:28
Tak nakonec jsem nad datlemi zvítězila a dobrá věc se podařila. Zachránil to tchýnin padesátiletý masomlýnek. Přidala jsem fotky.
5. 12. 2013 20:48
Lenka: Aha, tak to jsou opravdu dost tvrdé. Namočit je by mohlo zabrat, dobrý nápad..
5. 12. 2013 20:36
Děkuji. A co kdybych je před tím na pár hodin namočila do vody nebo do čaje, vadilo by to? Ony jsou totiž opravdu hodně tvrdé, některé se ani nedají překrojit nožem.
5. 12. 2013 20:29
Lenka: Já to vždy melu na masovém strojku a jde to dobře. Možná to bude datlemi, u nás jsou krásně měkké. A co zkusit hned při mletí přidávat rozpuštěné máslo, třeba by to pomohlo.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 5 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 6 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 7 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 14 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 15 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Tofu se smetanou
Stepazdepa uvařil před 1 hodinou
Bábovka z podmáslí
daninako uvařila před 2 hodinami
Rychlý koláč z kyselého mléka.
Adlla uvařila před 2 hodinami
Čočka nakyselo s vejcem
Kattyy uvařila před 2 hodinami
Domácí kmínový chleba
gabriella18 uvařila před 3 hodinami
Chléb z ovesných vloček
Monysek.w uvařila před 3 hodinami
Vláčné mrkvové cookies
MonikaHo uvařila před 4 hodinami
Buchta - prošívaná deka
Evik.ka uvařila před 5 hodinami
Extra rychlé lívance
MarketaPe uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Nepečené cukroví je velmi oblíbené a snadné na přípravu. A může být dokonce zdravé. Přesně takové jsou datlové kuličky
Další recepty
Tématické fráze: datlová pasta recepty recepty z datlove pasty kuličky z datlové pasty datlove vánoční cukroví vánoční cukroví z datlové pasty datlová pasta datlová náplň cukroví s datlemi datlova pasta recept cukrovi s datlovou pastou recept z datlové pasty datlove testo co z datlové pasty maamoul dort z datlove pasty pečeme z datlové pasty recepty s datlovou pastou pečení z datlové pasty arabské datlové cukroví recepty na cukroví
Suroviny: mouka hladká, tuk rostlinný, olej rostlinný, voda, datle, skořice mletá, mletý anýz, koření hřebíček, máslo
Datlové koláčky (cukroví)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5Myv
52 názorů