Sváteční křenový źur - Chrzanowy żur świąteczny.
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 7 955 kJ / 1 901 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 149,12 g |
Tuky | 88,84 g |
Vláknina | 11,94 g |
Cholesterol | 1,83 g |
Sodík | 3,18 g |
Sůl | 5,56 g |
Sacharidy | 122,33 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
VELIKONOČNÍ KŘEN NA SLEZSKU
Velká noc byla svátkem, kdy se nevařilo. Jedli se pouze pokrmy svěcené, nebo již dříve připravené.
Pravdou je, že do kostela ke svěcení nechodili hospodáři (ať sedláci či chalupníci – žádní farmáři) s košíčkem. Jezdilo se s plnými vozy. Vyzdobené vozy byla naložené vším, co dala zem, co hospodářství dalo. Bylo toho svěceného přeci jen o něco víc než v časech dnešních (symbolický košíček).
Nehodilo se, o tomto svátku, chrastit hrnci a stát u plotny. Ale polévka byla vždycky grunt. Proto také taková tradice chlodniků. Hospodářům i čeledi bylo třeba nachystat něco pořádného, jarního, v čem byla síla. Odtud tedy křenové sváteční chlodniky
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
30. 3. 2015 19:54
30. 3. 2015 19:20
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 2 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 3 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 16 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 17 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 19 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Dort Pavlova
28Monika uvařila před 12 minutami
Slané sýrové sušenky
okolobas uvařila před 2 hodinami
Kachní játra na zázvoru
kokronilla uvařila před 2 hodinami
Uzená krkovice se staročeským zelím
Pavelvan uvařila před 13 hodinami
Plátky panenky na másle
bohdana uvařila před 13 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
Fitulka uvařila před 13 hodinami
Pstruh pečený v troubě
Fitulka uvařila před 14 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Fitulka uvařila před 14 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
maresdag uvařila před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Další recepty
Tématické fráze: tncz nova polévka velikonocni s křenem svěcené recept sváteční křenová omáčka jsou listy křenu jedle svěcené pokrm že syrovátky \"svěcene\" recepty svecene maso křenová polévka pokrm svěcená recept svecene chlodniky recept na svěcený velikonocni svecene s krenem
Suroviny: maso, klobása, vývar, syrovátka, brambory, cibule, česnek, křen, křen strouhaný, vejce, smetana, mouka
Sváteční křenový źur - Chrzanowy żur świąteczny.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZoM2
2 názory