Rajská omáčka podle pana Šroubka
Rajská omáčka podle pana Šroubka je dokonale vymazlený návod na zhotovení omáčky té nejvyšší kvality. K této omáčce si připravte houskový knedlík a maso tam bude už jen navíc.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 1 974 kJ / 472 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,69 g |
Tuky | 14,97 g |
Vláknina | 11,05 g |
Cholesterol | 26 mg |
Sodík | 82 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 58,78 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Symbol prvorepublikové noblesy a prvotřídního hoteliérství Karel Šroubek zemřel před 60 lety, 22. května 1955. Jméno mimořádně úspěšného podnikatele nesl až do svého znárodnění secesní klenot pražského Václavského náměstí, dnešní hotel Evropa. Pod Šroubkovým vedením také zažil své nejslavnější časy. Jeho osvícený majitel dbal na dodržování nejvyšší kvality a rozhodně nepodceňoval ani nutnou propagaci svého podniku - dnes bychom řekli budování jeho image.
Karel Šroubek se narodil v březnu 1880 v nepříliš zámožné venkovské rodině v Nučicích poblíž Prahy. Vyučil se kuchařem a číšníkem v pražském hotelu Platýz. Praxi z dalších českých i zahraničních podniků pak v roce 1909 uplatnil při otevření vlastní restaurace na rohu Václavského náměstí a dnešní Opletalovy ulice. O 15 let později koupil nedaleký hotel U arcivévody Štěpána, který k obrazu svému přebudoval na Grandhotel Šroubek. Brzy si v něm podávali dveře členové prvorepublikové smetánky a vzácní zahraniční hosté. Jeho restaurace platila za vzor kvality personálu i pokrmů.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 10. 2015 22:01
27. 10. 2015 20:21
Petra: On recept vyvolal pozdvižení? Promiň ale nějak jsem si nevšiml.
Některé z vás ví, že jsem přemýšlel, jestli recept přidat nebo ne. Receptů na rajskou omáčku je tu hodně. Ale tato jediná je z čerstvých rajčat a ne z protlaku či kečupu jako jiné - tak proto.
27. 10. 2015 17:52
27. 10. 2015 15:31
27. 10. 2015 14:26
27. 10. 2015 06:16
27. 10. 2015 00:23
26. 10. 2015 23:32
26. 10. 2015 17:25
26. 10. 2015 12:01
26. 10. 2015 08:42
25. 10. 2015 19:15
25. 10. 2015 17:01
25. 10. 2015 16:21
25. 10. 2015 16:06
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 15 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 18 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 20 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Právě bylo uvařeno:
Zapečené těstoviny s mletým masem
Lvicus uvařil před 6 hodinami
Kuřecí kousky se žampiony a porkem
Elivet uvařila před 6 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Mamhladik uvařila před 6 hodinami
Nejlepší koblihy, jaké znám
Mamhladik uvařila před 6 hodinami
Cheesecake - jednoduchý, pravý
Mamhladik uvařil před 6 hodinami
Drožďová pomazánka podle Matyska
VarilaMysicka uvařila před 6 hodinami
Pudinková bábovka bez mouky
Aneleh81 uvařil před 6 hodinami
Vepřové na česneku
Pavel Jobanek uvařila před 9 hodinami
Knedlíky houskové hrnečkové, vařené v mikrovlnce
Hello Doly uvařila před 9 hodinami
Hlíva pečená s bramborami na smetaně
KatkaCechova uvařila před 11 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: rajská omáčka apetit rajska omacka sapíka vaříme rajskou vaříme rajskou omáčku rajská omáčka rajská omáčka jednoduchý recept hotel sroubek rajska omačka recept karel šroubek recepty vaříme s tomem karel šroubek kuchař ví rajská omáčka děláme rajskou omáčku rajská od polrajcha italská rajská omáčka omáčky recepty rajská omáčka z rajčat ve vlastní šťávě jak se vaří u šroubka apetit rajska omacka jak se vaří u šroubků
Suroviny: rajče, máslo, cibule, mrkev, petržel, celer, pepř černý, koření nové koření, skořice, bobkový list, ocet vinný bílý, citron bio, šťáva citronová, mouka hladká, vývar hovězí, cukr krupice, víno červené
Rajská omáčka podle pana Šroubka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PAWl
35 názorů