Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra
Šoldra nebo také plecovník je tradiční velikonoční recept původem ze Slezska a severu Moravy. Jedná se o chléb, štědře plněný uzeným a klobásou. Sbíhají se vám sliny? Nezbývá nic jiného, než se pustit do pečení této dobroty.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Nutriční hodnoty
Energie | 1 719 kJ / 411 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,65 g |
Tuky | 14,70 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 228 mg |
Sodík | 3,01 g |
Sůl | 7,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Plecovník se podle zvyklostí pekl na velikonoční sobotu, většinou z kila mouky. Myslím, že se hodí nejen na Velikonoce.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
9. 4. 2019 23:43
2. 4. 2019 18:55
2. 4. 2019 18:36
2. 4. 2019 17:37
2. 4. 2019 17:14
V Maďarsku to koleno v chlebe bolo zapečené aj s kožou aj s tým mierne tlstým...asi sa to zle krája, ale mne by to chutilo určite.
2. 4. 2019 15:27
2. 4. 2019 15:05
2. 4. 2019 14:57
Ja som z južného Slovenska a v našich končinách sa piekol chlieb so zapečenou údenou klobásou. Konkrétne v našej rodine nie, ale viem od kamarátky, že oni to takto robievali.
V Maďarsku som sa zas stretla s chlebom, kde bolo zapečené údené koleno (vykostené, predtým uvarené.)
2. 4. 2019 14:44
2. 4. 2019 14:44
2. 4. 2019 14:42
2. 4. 2019 10:10
2. 4. 2019 09:34
2. 4. 2019 07:50
Šovdra (šoudra, šoldrina, šódra) jedna z našich národných špecialít, pripravovala po zabíjačkách hlavne na strednom a východnom Slovensku, kde často ani pomenovanie šunka nepoznali. Jej názov pochádza zo šarišského slova označujúceho veľkonočnú šunku a na základe nariadenia Rady (ES) nesie od roku 2006 označenie „zaručená tradičná špecialita".
Tiež sa s ňou na V. Noc piekol chlieb.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 2 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 14 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 19 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 23 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Muffiny s kousky čokolády
Anicka78 uvařila před 1 hodinou
Kolínková směs s masovými kuličkami
KamSuch uvařila před 1 hodinou
Můj těstovinový salát s kuřecím masem
Jan Nemec uvařila před 11 hodinami
Rebarborový koláč
mikulas-mares uvařila před 11 hodinami
Kovbojské fazole
lenkavozihnojova uvařila před 12 hodinami
Palačinky na slano
Hanka99 uvařila před 13 hodinami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
lenkavozihnojova uvařila před 13 hodinami
Výborné lasagne
misak2 uvařila před 14 hodinami
Chléb babičky Elišky
magdalenka uvařila před 15 hodinami
Avokádo brownie
Hejhulka007 uvařila před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
V čem obalit vanilkové rohlíčky? Úžasné voňavé cukroví dotvoříme nejlépe domácím vanilkovým cukrem
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Další recepty
Tématické fráze: šoudra velikonocni soudra velikonocni soldra šoldra recept velikonoční šoldra recept plecovník velikonoční chleba velikonočni chléb šoldra slezská šoudra šoudra s uzenym maso krajové recepty velikonoční šoldra navod šoudra domácí chléb se zapečenou klobasou slezka soudra recept ze slezska na chleba s uzeným velikonoční šoldra recept z piva chlebová šoldra plecovníky velikonoční pleconík
Suroviny: chléb, maso uzené, klobása uzená, pivo světlé
Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AZK7
14 názorů