Friko (podle babičky)
Suroviny
Porce: asi 6
Nutriční hodnoty
Energie | 3 901 kJ / 932 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,96 g |
Tuky | 28,33 g |
Vláknina | 9,20 g |
Cholesterol | 339 mg |
Sodík | 982 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 108,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Když jsem se začal probírat těmito stránkami, podléhal jsem dojmu, že sem není co přidat. Nakonec jsem ale pár "mezírek" našel. Tohle je můj první pokus přispět. Friko jakožto polévku a navíc přesně tohohle složení se mi tu najít nepodařilo, přestože jsem ho jako dítě hltal o každých prázdninách na jihu. Recept má jednu vadu. Buďto se v Praze nedá sehnat slušné podmáslí, nebo málo míchám, protože mi to pravidelně po vlití podmáslí hrudkuje a musí se to rozehnat metlou.
Fotkami momentálně nedisponuji, časem se to pokusím napravit.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 4. 2024 13:13
Friko: Recept vypadá zajímavě, ale........nevím, odkud je vaše babička, ale já znám friko jinak /taky podle babičky/. Pokud vím, vařívalo se jenom kolem Třeboně. Když jsme jako děti přijely na prázdniny, pvní bylo - babičko, uvař nám friko. Dala nám košík a poslala na houby. A teď ten recept - dají se vařit kroupy, osolíme, okmínujeme. Když jsou téměř měkké, přidáme brambory a houby. Zalijeme záklechtou ze smetany a mouky, povaříme 20 minut.Klepneme do frika 3 vejce, nemícháme, necháme srazit na větší kusy. .Nakonec přidáme kopr a ocet. Někdo přidává divoké koření- bobkový list a nové koření, já ne. Je to luxusní polévka, vzpomínka na mé dětství. S touto polévkou jsem před lety vyhrála v Litoměřicích na výstavě Zahrada Čech soutěž Polévka roku z asi 400 přihlášených. Poslala jsem recept, vybrali mě, jela jsem ji tam uvařit a vyhrála. Pokud ji budete vařit, přeju dobrou chuť.
3. 8. 2019 22:06
yanull: Děkuji za pěkné přivítání, nějaké další recepty snad postupně vyhrabu.
2. 8. 2019 08:20
Líbí se mi recepty s příběhem a nejhezčí jsou ty se vzpomínkami na vaření od babičky a maminky. Vítejte a těšíme se na další recepty
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 2 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 15 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Právě bylo uvařeno:
Bábovka Ing. Petr
Mauna uvařila před 3 hodinami
Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem
bartman5 uvařila před 4 hodinami
Bábovka s tvarohem
Denisa7 uvařila před 6 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
asset01@seznam.cz uvařila před 6 hodinami
Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem
Lpetrzilkova uvařila před 7 hodinami
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Wanilor uvařila před 9 hodinami
Brokolicová polévka
Jindriskas uvařil před 9 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
Ivcatkoo uvařila před 11 hodinami
Krkovička po farářsku
Paja72 uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Rýžový koláč s kuřetem si zamilujete: Chutná božsky a ze zbytků z lednice a spíže ho zvládne připravit i kuchařský amatér
Další recepty
Tématické fráze: polevka friko top recept fryko recept na friko
Suroviny: cibule, brambory, kmín drcený, koření nové koření, bobkový list, sůl, pepř mletý, olej, mouka hladká, voda, podmáslí, vejce, pažitka
Friko (podle babičky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WVog
3 názory