Mozeček z pýchavky
Suroviny
Porce: 1 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 1 259 kJ / 301 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,54 g |
Tuky | 15,59 g |
Vláknina | 13,20 g |
Cholesterol | 518 mg |
Sodík | 216 mg |
Sůl | 0,42 g |
Sacharidy | 12,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Množství surovin je orientační, vařila jsem jen pro sebe.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 8. 2019 15:52
22. 8. 2019 14:11
22. 8. 2019 13:32
22. 8. 2019 13:29
Sherry je oblíbený aperitiv, který se přidává do několika receptů. Používá se na marinády, rozumí si se všemi druhy masa a dochutí i hustou mrkvovou polévku. Je zkrátka všestranné. Co ale dělat, pokud vám v kuchyni dojde? Použijte náhražku!
Internetová encyklopedie sherry popisuje jako druh alkoholického nápoje vyrobeného ze speciálních odrůd bílých hroznů. Jde o víno, které se nechá plně prokvasit a poté se do něj přidá vinný destilát. Tento postup přípravy se liší například od portského vína. Tam se destilát přidává již v průběhu fermentace. (Ve víně tak zůstává vyšší přirozený podíl cukru.)
Sherry, které je používáno při přípravě sladkých i slaných pokrmů, se podává zejména jako aperitiv. Nalezení náhrady v kuchyni přitom není tak docela snadné, protože se nejedná o položku, která je v domácnosti „běžně skladem“. Nemožné to ale není. Na výběr máte hned z několika možností.
Mezi nealkoholické varianty, které sherry aspoň z části nahradí, patří jablečný ocet. Ten může být použit ve stejném poměru, o jakém se v tom kterém receptu hovoří. Ocet přitom dodá vašemu jídlu stejné množství kyselosti a jasu. Výborný je i ocet rýžový vinný. Právě on může sherry zastoupit a přiblížit tak pokrm „originálu“, a to bez obsahu alkoholu. A co dalšího zachrání vaše jídlo?
V případě, že sherry nemáte, kuchaři doporučují vanilkový extrakt, který potravinám dodá jakousi hřejivost a příjemné aroma. Řešením je i pomerančový džus nebo šťáva z ananasu. Opět se jedná o stejný poměr vůči aromatickému vínu. Leckdy pomůže také broskvová nebo meruňková šťáva. U těchto dvou položek však zvažte ředění těchto náhradníků vodou, pokud je nektar příliš silný. Mohlo by dojít k výraznému, leč nechtěnému ochucení pokrmu.
Pochopitelně, že sherry mohou nahradit suchá bílá či červená vína, přičemž charakter každé odrůdy vždy ovlivní recept trochu jinak, a to díky rozmanité kyselosti a hloubce. (Pokud vám víno, které máte doma, přijde suché až moc, přidejte trochu hnědého cukru.) Nebo rovnou použijte italské dezertní vínko Marsala či portugalskou Madeiru. Oba tyto typy se sherry podobají možná ze všeho nejvíc.
22. 8. 2019 13:16
22. 8. 2019 13:15
22. 8. 2019 12:52
22. 8. 2019 10:23
Ty recepty sem cpu hlava nehlava, a kdybych je měla všechny uvařit, nemohla bych je stíhat sníst (leda bych si otevřela kantýnu ). Tak mám radost, když mi to občas někdo nafotí. A když by někdo potřeboval recept, tak pokud budu mít vhodný, tak ho ráda předám, aby recept sloužil a byl k užitku! (Sáákriš, to jsem ale klaďas, co???)
Moc tě zdravím!
22. 8. 2019 09:51
21. 8. 2019 23:42
*DUŠENÉ HOUBY PO ANGLICKÉM ZPŮSOBU
800 g hub, 2 lžíce másla, 100 g tlustého od šunky, trochu hovězího vývaru (nebo vodu s masoxem), lžíci hladké mouky, sklenku sherry a smetany, 1/2 citronu, bílý pepř, sůl, kari koření, petrželka.
Houby nakrájíme na čtvrtky. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme kousky pokrájené tučné šunky, cibuli, houby a dusíme podlité vývarem. Přidáme kuličku uhnětenou z másla a mouky a houby tak zahustíme. Vmícháme sherry, citr. šťávu a smetanu, okořeníme a přidáme usekanou petrželku.
Moc zdravím!
21. 8. 2019 19:11
21. 8. 2019 16:37
21. 8. 2019 15:10
21. 8. 2019 13:38
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Právě bylo uvařeno:
Svíčková na smetaně
MarketaKrajcova uvařil před 6 hodinami
Vepřová bratislavská plec
MilosCz uvařila před 6 hodinami
Zelné placky
Michalkosar uvařila před 7 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Komtesina uvařila před 8 hodinami
Bezová marmeláda
kubinova.lucka uvařila před 8 hodinami
Cheesecake od Evy
Tynaja uvařila před 8 hodinami
Olejová bábovka
Tynaja uvařila před 8 hodinami
Houbová omáčka dle Jitky
takseptam uvařil před 9 hodinami
Frankfurtská polévka s brambory, mlékem a smetanou
HejMira uvařila před 9 hodinami
Houbová omáčka od Daniely
HejMira uvařila před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Smažák pro vegany i fajnšmekry: Připravuje se snadno z vatovce, neboli pýchavky, a chutná skoro jako sýr!
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Další recepty
Tématické fráze: pýchavka recepty úprava pýchavky recepty z pýchavky pokrmy z pýchavky úprava houba pýchavka polévka recept píchavka top recepty pichavka mozeček pokrm z pýchavek pýchavka na máslem pýchavka jako na mozeček pychavka jako mozeček mozečejk z pýchavky pýchavka jako mozeček recept houby na mozeček pichavka úpravy pokrmy z píchavek pychavka kuchyňská uprava mozeček z z pýchavek kuchyňská úprava pichavky recept na úpravu houby píchavky
Suroviny: houba pýchavka, cibule, máslo, vejce, sůl, pepř
Mozeček z pýchavky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g0B9
14 názorů